Biće sunčano i vrelo, a maksimalna temperatura biće od 37 do 41°C, u Beogradu do 39-40°C. U toku večeri do Vojvodine se očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta, koji će doneti jak severozapadni vetar, a tokom noći i u nedelju ujutro delovima Vojvodine tek ponegde veoma ređu pojavu pljuska sa grmljavinom.

Vreme za vikend
Ovaj oslabljeni hladni front premeštaće se u nedelju i tokom ostalih predela Srbije. On neće biti izražen u vidu padavina, ali hoće u vidu jakog severozapadnog vetra, pa se očekuje i malo prtijatnije, ali i dalje veoma toplo vreme, kaže Đurić.

U nedelju promenljivo oblačno, ujutro retka pojava pljuska sa grmljavinom ponegde u Vojvodini, a posle podne samo ponegde na jugu i jugozapadu Srbije. Duvaće jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 33°C na zapadu do 39°C na istoku Srbije, u Beogradu do 34°C.

Meteorolog Đurić izneo je korisne savete kako da se zaštitimo od vrućina.

Kako se i u narednom periodu očekuje uglavnom vedro, vrednosti UV zračenja biće veoma visoke, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se duže izlagati suncu bez adekvatne zaštite. Zbog veoma visokih temperatura sve aktivnosti na otvorenom treba smanjiti na minimum, naročito u najtoplijem delu dana. Sunca se ne treba u potpunosti kriti, jer je ono izvor energije i života, pa su jutarnji i kasniji popodnevni sati idealni da uživamo u njemu. Na put ne treba kretati u najtoplijem delu dana. Razlika između prostorija sa rashladnim uređajima i spoljašnih sredina ne treba biti viša od 7-8 stepeni.

U vodene površine ne treba ulaziti naglo, kako organizam ne bi doživeo šok, jer temperaturna razlika između vode, tela i spoljašne sredine može biti viša i od desetak stepeni. Zbog veoma sušnog vremena i veoma visokih temperatura, ne treba paliti vatru na otvorenim površinama, naročito ne u šumskim kompleksima, zbog veoma velike opasnosti od izbijanja požara, zaključio je Đurić.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".