Požar koji na Krasu bukti već nekoliko dana i dalje se ne smiruje. Gori na nekoliko lokacija. U Vojščici, Temnici i Noveli je proglašen alarm za neposrednu opasnost. Vatrogasci pokušavaju da zaštite stambene i privredne objekte.

Gašenje požara iz vazduha je otežano, saopštila je Civilna zaštita.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije Umaga punog dima od požara u Sloveniji, a neki korisnici Tvitera kažu da se u vazduhu oseća miris paljevine.

Foto: Profimedia

 

Mediji prenose da je slovenačkim vatrogascima pomoć iz vazduha, osim iz Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje već na putu.

 

 

Na slovenačkom Krasu, uz granicu sa Italijom, požar je do sada zahvatio više od 2000 hektara i prema nekim ocenama najveći je ikad zabeležen u Sloveniji.

Kako prenose slovenački mediji, vatra se približava selu Vojščica, zbog čega je za ovo mesto, kao i za Temnicu i Novelu, upaljen alarm za opštu opasnost.

Foto: Profimedia

 

Nina Raduha, potpukovnik Slovenačke vojske rekla je da je u kasarni Vipava obezbeđen smeštaj za stotinjak vatrogasaca i da se dnevno priprema 700 obroka dnevno.

- Imamo aktivni dron koji detekuje žarišta. Medicinski timovi uspostavili su medicinski punkt, kao i punktove hitne medicinske pomoći. Na putu je i bager težak 20 tona koji će šumarima pomoći u uređenju puta i kanalisanju požara - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".