Nema onoga ko kreće na godišnji odmor kolima, a da ne želi da brzo stigne na željenu destinaciju. To su, uglavnom, uvek duga odredišta, a na letovanje se ide s decom. Auto je pretrpan i ljudima i prtljagom, vrućine su velike, pa se najčešće kreće noću ili rano ujutro da se uhvati svežina. Dobro je ako u kolima postoje dva vozača, otac i majka, koji povremeno mogu da se smenjuju. Ali čak i u ovim slučajevima neophodno je pridržavati se određenih pravila...

Plan puta

Ne mora uvek da se putuje najkraćim putem jer je tu uglavnom najveća gužva. Proverite u kakvom su stanju zaobilazni putevi, pa ako vam vožnja nije mrska, bolje je ići malo duže, bez gužve, nego mileti na auto-putu. Uvek u kolima imajte dovoljno vode i grickalica kako ne biste morali da stajete, a i pitanje je ima li uopšte prodavnica u krajoliku kroz koji idete.

Obavezno pregledajte auto

Krenuti na odmor s tehnički neispitanim kolima zaista je rizik. Upropastićete letovanje ako vam negde iznenada stanu, a da ne govorimo o opasnostima ukoliko su vam kočnice loše, ulje staro, gume izlizane ili je akumulator sklon pražnjenju. Osim odlaska na tehnički pregled, obavezno nosite trougao i fluorescentni prsluk za slučaj kvara na kolima. Komplet prve pomoći se podrazumeva.

Foto: Profimedia

 

 

Vozite odmorni, uz česte pauze

Odmor se planira, zato nikad ne ostavljajte kupovinu za put i pakovanje za poslednji tren. Dugo ćete da vozite i zato se naspavajte pre vožnje. Ako celog dana radite i onda uskočite u auto, brzo će vas stići umor koji je jači od želje da se što pre stigne na cilj. Niste krenuli da obarate rekorde za koliko sati možete da stignete, zato stanite nekoliko puta tokom putovanja. Protegnite noge i kičmu, udahnite vazduh, prošetajte, popijte kafu ili sok u restoranima pored puta. Kad osetite da ste se malo "resetovali", tek onda krenite dalje.

Obavezni pojas

Naravno da znate kako sigurnosni pojas spasava život i zato treba da ga koristite ne samo vi i suvozač na prednjim sedištima već i deca moraju da budu vezana. Bez obzira na njihove godine, proverite svaki pojas ponaosob - da li je ispravno utaknut, naročito onaj kojim je vezano malo dete u sedištu za auto.

Foto: Printskrin

 

 

Proveravajte decu

Ukoliko imate mališane koji spavaju tokom putovanja, a vi biste izašli da popijete kafu, nikada i nipošto ih ne ostavljajte same u automobilu. Još gore je ako zatvorite prozore (a ne ostavljajte ih ni uz otvoren!). Bolje sačekajte da se probude pa svi skupa izađite na odmorište, ili ih prosto probudite pa idite zajedno.

Foto: Printskrin

 

 

Fokusirajte se na vožnju

Put na letovanje traži celog vozača jer mnogi putuju istim putem. Onaj ko vozi mora da bude spreman na razna iznenađenja, zastoje, kolone, lošu vožnju drugih. Zbog toga ga ne treba uznemiravati prevelikim brojem pitanja niti ga na bilo koji način ometati. Držite propisano rastojanje od vozila ispred vas, uvek koristite žmigavce ako pretičete, prilagodite brzinu i smanjite gas ako je pala prva kiša. Put je tada klizav i veoma opasan.

Foto: Profimedia

 

 

Bez alkohola

Nemojte da pijete bukvalno ni gutljaj alkohola jer on usporava reflekse i ishodi su brojne nesreće koje se na putevima dešavaju upravo zbog njega. Ni u snu ne krećite na put ako ste "pod gasom" i ne pričajte da najbolje vozite kad malo popijete.

Foto: Profimedia/I. Marinković

 

 

Bez mobilnog

I u koliko imate opremu u kojoj se za razgovor ne koriste ruke, svedite komunikaciju na najosnovnije. Obavestite sve zainteresovane da putujete, pa im se javite ili kad pravite pauzu, ili kad stignete tamo gde ste pošli.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

BROD SE NASUKAO NA OBALU U RITOPEKU: Udario u kafanu, srušio terasu

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".