Nikada ne ostavljajte dete bez nadzora u kolima, čak ni na kratko. Ako iz bilo kog razloga morate da napustite automobil, uvek vodite dete sa sobom. Ostavljanje dece bez nadzora u automobilima može biti opasno po život.

U nekim australijskim državama, npr. protivzakonito je ostaviti dete bez nadzora u automobilu. Možete biti optuženi za krivično delo, u zavisnosti od okolnosti.

Foto: Printskrin

 

 

Postoji nekoliko okolnosti kada deca ostanu sama u automobilu. Ponekad se to desi kada roditelji ili staratelji zaborave da im je dete na zadnjem sedištu. Ovo se može dogoditi svakome, posebno ako ste umorni, pod stresom, rasejani i slično. Najbolji način da se smanji ovaj rizik je stvaranje rutine koja neće ostavljati prostora da dete zaboravite na plaži. 

Ima i situacija kada se deca tokom igre slučajno zaključaju u automobilu. Prva stvar koju treba da uvedete u vašu rutinu jeste da Ne dozvolite svom detetu da se igra vašim ključevima. Obavezno držite ključeve van domašaja vašeg deteta. Držite ključeve sa sobom sve vreme kako biste sprečili da se zaključaju u automobilu. Noviji automobili često imaju funkcije samozaključavanja, pa se preporučuje da spustite prozore pre nego što stavite decu u auto da se igraju dok ih vi nadgledate. Obavezno i razgovarajte sa svojim detetom o tome da se ne igra dugmićima u autu. Potrebno je takođe i da uvek držite automobil zaključan kada niste u autu kako vaše dete ne bi ušlo samo prilikom igre. 

Foto: Printskrin

 

 

Bitno je napomenuti da postoji i opasnost od toplote za decu ostavljenu bez nadzora u automobilima. Toplota je glavni rizik za decu. Deca mogu doživeti toplotni udar opasan po život, brzu dehidraciju, gušenje i smrt. To je zato što se automobili mogu veoma brzo zagrejati. U stvari, po toplom danu, temperatura u parkiranom automobilu može biti čak 40°C toplija nego što je napolju. Kada su automobili parkirani, potrebno im je manje od 5 minuta da se zagreju na temperature koje mogu ozbiljno da naškode deci. Automobili se mogu zagrejati do opasnih ili fatalnih nivoa čak i u hladnim ili oblačnim danima ili kada su parkirani u senci. Što su deca mlađa, to su osetljivija na toplotni udar i brže će dehidrirati.

Ostavljanje deteta u automobilu može biti opasno i iz drugih razloga. Na primer, vaše dete može se osloboditi sa svog sedišta i izaći na put, isključiti ručnu kočnicu automobila, može pronaći hranu u kolima ili igračku ili drugi predmet i staviti usta što može prouzrokovati davljenje, igrati se sa prozorima i tako uhvati udove ili vrat...

(Glosy)

BONUU VIDEO:

OVA DEVOJČICA JE DANAS MINISTARKA U VLADI SRBIJE: Nekada u beloj košulji i pantalonama na tregere

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".