MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović negirao je juče u Višem sudu u Beogradu tvrdnje Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika u SBPOK, optuženog za trgovinu uticajem, da mu je u aprilu 2020. telefonom preko aplikacije "Signal" javio da će u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala doći Marko Miljković i da ga saslušaju profesionalno, efikasno i bez nepotrebnog zadržavanja i izveštaj dostave tužiocu.

On je kao svedok kazao i da kao tadašnji ministar unutrašnjih poslova nije ponovo zvao Papića dva dana kasnije, 15. aprila 2020. i ljutito ga pitao koji mu deo te naredbe i rečenice nije bio jasan, navodeći da Miljkovića drže pet sati, da to proveri i javi i spustio mu slušalicu.

Sudija Milan Grkinić ih je zbog različitih tvrdnji suočio u sudnici, ali su obojica ostala pri svojim stavovima. Oni su, stojeći na metar jedan od drugog, morali da se pogledaju u oči i kažu jedan drugom šta imaju, iako su nekoliko trenutaka ranije, ispred sudnice, izgledali kao "stranci".

Papić: Ministre, pozvali ste me i rekli: "Doći će Miljković na razgovor, završite sve brzo i efikasno!"

Stefanović: Nikada nismo razgovarali o Marku Miljkoviću.

Papić: U sredu, dva dana kasnije ste me opet zvali na "Signal" i rekli: "Koji deo ti nije bio jasan, rekao sam kratko, a vi ga maltretirate već pet sati. Da ne grešim dušu, vozilo niste spominjali."


Stefanović: Nikada nismo razgovarali o Miljkoviću.

Pošto je svako ostao pri svome, neprijatno suočenje bivših prijatelja je okončano. Sudija je odbio predlog da kao svedok bude saslušan Miljković, pa je za avgust zakazano iznošenje završnih reči pred presudu Papiću.

Odgovarajući na pitanja branioca Branislava Tapuškovića, Stefanović je rekao da nikakve veze ili kontakte sa Miljkovićem nije imao, niti je sa nekim o njemu razgovarao.

- Da to dokažem, spreman sam i da idem na poligraf - kazao je Stefanović.

- Nisam znao da je Miljkoviću oduzeto vozilo i da ide na proveru. Kao ministar i ne treba da znam takve stvari. Za njega sam znao da je hapšen 2016. ili 2017. i da je iz kriminogene sredine, ali ne mogu da pohvatam u kom periodu sam to čuo, jer se o njemu mnogo pisalo u medijima. Nisam znao da je takav monstrum kakvim se kasnije pokazao.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Stefanović je rekao da je sa Papićem bio blizak prijatelj, da je on godinama u prijateljskim odnosima sa porodicom njegove bivše supruge, da su se viđali, ali ne svakodnevno, i da su od 2017. razgovarali telefonima preko aplikacija "Signal" i "Vacap".

- Te komunikacije su bile isključivo privatne, osim ako smo bili na nekom zvaničnom skupu. Profesionalno, nikada sa njim nisam komunicirao, niti razgovarao o nekim odlukama u policiji - kazao je ministar. - Ne mogu da se setim da li smo ikada pričali preko fiksnih telefona. Krajem 2020. naše komunikacije su prestale, ne znam zašto.

Na pitanje branioca Tapuškovića zašto bi Papić izmislio njihove razgovore oko Miljkovića 2020. godine, ako su tada bili prijatelji, Stefanović je odgovorio da ne zna:

- I sam sam bio iznenađen kad je sve to ispričao u intervjuu Vladimiru Đukanoviću, ali nisam ga zvao da pitam. I on to nije ispričao 2020. već 2021. godine, nekoliko meseci nakon prekida našeg prijateljskog odnosa. Protiv mene se vodila kampanja i mnogima je bilo nuđeno da kažu nešto protiv mene, a zauzvrat će im nešto biti učinjeno. Tu kampanju vode Đukanović i Aleksandar Papić, koji mešetare sa okrivljenima i pokušavaju da mi načine štetu.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Stefanović je odgovarajući na pitanja branioca rekao i da ni on, niti MUP nisu imali stav da blindirana vozila treba vraćati zbog bezbednosti osoba koje ih koriste i da se ona ne oduzimaju bez preke potrebe, da se ne bi desilo da ih tada neko napadne i da stradaju, pa da deo odgovornosti snosi i policija.

Tapušković je rekao da je svih 10 svedoka iz policije u ovom postupku izjavilo da su znali za taj stav, da je pominjan na kolegijumima i da je došao iz vrha MUP i pitao: - A kako samo vi niste znali?

- Možda je postojao takav stav u policiji, ali nije potekao od mene - naveo je ministar.

- Dok sam bio ministar u MUP-u, nije bilo reči o blindiranim vozilima i postupanjima sa njima. Niko od tih ljudi osim Vladimira Rebića i ponekad Dejana Kovačevića nije prisustvovao kolegijumima ministra.

ĐUKANOVIĆ: BOLI ME UVO ZA VAS

NA prozivke ministra Stefanovića u sudnici reagovao je Vladimir Đukanović, advokat i funkcioner SNS:

- Sa kojim motivom, ministre? Zašto bih ja to radio? Mene, ministre, za vas najiskrenije boli uvo, jer ste nebitan čovek u mom životu. Vama je politika sve u životu i bez nje ste ništa. Kampanju ste sami protiv sebe uradili vašim minulim radom i tako ste danas manji od makovog zrna. Pih.

NISAM PRATIO SUĐENJE

BRANILAC Tapušković je upitao Stefanovića i da li su "ubistvo na šinama" i "operacija blinda" razlozi što sada oponira navodima Gorana Papića.

- Negiram to što Papić kaže, jer to nije istina. Mene niko ne dovodi u vezu ni sa kakvim ubistvom. Znao sam za to ubistvo, ali nisam pratio dalji tok i suđenje. A za konkretan događaj, odnosno privođenje Marka Miljkovića i oduzimanje i vraćanje vozila, nisam znao.

(Novosti)

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".