Pevačica Neda Ukraden muzičku karijeru započela je 1967. kada je snimila prvu pesmu “Igra bez kraja” s kojom je nastupila na prvom festivalu Vaš šlager sezone i osvojila nagradu kao najbolji debitant.

Početkom 80-ih počela je da radi s Đorđem Novkovićem i Rajkom Dujmićem, a već 1982. snimila je pop album “To mora da je ljubav”, koji je prodat u 350.000 primeraka, koji je otvorio novo poglavlje u Nedinoj karijeri.

Foto: Instagram printskrin/neda.ukraden

 

Svi sledeći albumi dosegnuli su goleme tiraže: “Oči tvoje govore” (1984.) više od 250.000 primeraka, “Hoću tebe” (1985.) s hitom “Zora je” više od 500.000 primeraka.

NJen megahit “Zora je”, iz pera Đorđa Novkovića, preveden je na 13 jezika. Marina Tucaković  je za pomenutu pesmu napisala samo jedan stih - "Suza je iz oka kanula" i zaradila više od 100.000 evra, kako je svojevremeno ispričala Neda.

Foto: Arhiv Novosti

 

- Pesmu mi je napisao pokojni Đorđe Novković i nas dvoje smo se nekoliko puta posvađali oko samog naslova pesme. Prvo smo je nazvali 'Jovane, zora je', pa 'Milane, zora je'. Poslednja i konačna verzija je 'Zora je'. Na kraju sam pozvala Marinu Tucaković koja je napisala samo jedan stih, a to je: 'Suza je iz oka kanula'. NJoj je taj stih doneo više od 100 hiljada evra - rekla je Neda jednom prilikom.

Foto: Milena Anđela

 

Godine 2008. Neda Ukraden snimila je spot za pesmu Zora je svanula, a mesto koje je izabrano za snimanje spota bilo je ostrvo Pag. 

Zanimljivo je to da je pesmu 1987. godine obradio Piet Veerman pod nazivom "Sailin’ Home", a njegova obrada prodana je u 1.100.000 primeraka širom Evrope.

BONUS GALERIJA: Usnija Redžepova - retrospektiva karijere

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".