Kraljica ili dama je najmoćnija figura u šahu. Kada je šah služio kao ratna igra za planiranje bitaka, kraljica je predstavljala kraljeve najsposobnije snage i njegovu ličnu gardu, a ne njegovu suprugu. Jedan smo od retkih naroda, pored Francuza i Rusa, koji je svoju istoriju obeležio i ubistvom sopstvene kraljice.

Najkontroverznija srpska kraljica, Draga Obrenović, rođena Lunjevica, a u narodu najpoznatija kao Draga Mašin, jedna je od najomraženijih ličnosti u srpskoj istoriji, ali je pitanje da li tu "titulu" zaista i zaslužuje.

Foto: Z. Knežević

 

Draga Mašin imala je i svoje dobre stane. Kroz istoriju se navodilo da su ovi učinci najomrženije kraljice promenili sliku koju je ostvarila u tadašnjoj javnosti.

Kraljica je bila veliki humanista i pokrovitelj kulture, prosvete, naučnika i umetnika. Stipendirala je književnike i mnogo je ulagala u obrazovanje.

Ona je takođe uvela i mnoge novine u dvorskom životu, a jedna od njih čuvene velike šetnje u dvoru.

Malo je poznato da je Draga Mašin dovela Branislava Nušića na čelo Narodnog pozorišta, ali i da je finansirala list Jove Jovanovića Zmaja, čuveni "Neven".

Foto: Biografija.org

 

 

Viminacijum je jedan od najznačajnijih arheoloških nalazišta, a ozloglašena kraljica je finansirala njegovo istraživanje.

Volela je modu pa je tako inspirisana haljinama srednjovekovnih srpskih vladarki i sama dizajnirala odeću.

Na samom kraju moramo podsetiti da je kraljica uz svog kralja ostala do samog kraja. 

U noći  između 28. i 29.maja 1903.godine, grupa zaverenika pod rukovodstvom, kapetana Dragutina Dimitrijevića Apisa, vođom tajne organizacije "Crna ruka"  upala je u dvor i ubila kralja Aleksandra i kraljicu Dragu. Ovim činom prekinuta je vladavina dinastije Obrenović, koja je Srbijom vladala od polovine 19.veka, a na presto dovedena dinastija Karađorđević.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

BONUS VIDEO:

NA DANAŠNJI DAN PRE 140 GODINA: Srbija postaje kraljevina, proglasio je Milan Obrenović

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".