Predsednik Rusije Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Peskov je naveo da Putin neće prisustvovati Abeovoj sahrani, a da prisustvo drugih zvaničnika zavisi „od protokolarnih pravila“.


On je ranije rekao novinarima da je Kremlj duboko ožalošćen vestima o smrti bivšeg premijera Japana i izrazio saučešće narodu te zemlje.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je telegram saučešća Abeovoj porodici, opisujući njegovu smrt kao nenadoknadiv gubitak.

- Ruka zločinca skratila je život izuzetnog državnika koji je dugo bio na čelu japanske vlade i učinio mnogo na razvoju dobrosusedskih odnosa između naših zemalja - navodi se u tekstu telegrama šefa ruske države upućenog majci i udovici bivšeg premijera.

Abeova sahrana biće održana 12. jula u njegovom rodnom gradu Šimonoseki, prenela je ranije japanska agencija Kjodo. Komemoracija je zakazana dan ranije u budističkom hramu u centru Tokija.

Abe je juče ubijen u gradu Nara dok je držao govor prilikom kampanje uoči parlamentarnih izbora u Japanu zakazanih za 10. jul ove godine.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".