I to ako parlament usvoji novi zakon o samoodređenju.

Koncept zakona su u četvrtak predstavila ministarstva pravde i porodice. Zakon treba da zameni zakon o transseksualnosti, koji mnogi danas smatraju zastarelim i diskriminatornim. Ako se nova regulativa sprovede prema planu, prilikom upisa pola i ličnog imena biće nebitno da li je reč o transseksualnoj, nebinarnoj ili interseksualnoj osobi.

Građani za takvu promenu ne bi morali da predoče ni dokaze o polnom identitetu ili lekarsku potvrdu.
Interseksualne osobe su osobe čija reproduktivna ili polna anatomija ne odgovara klasičnoj medicinskoj definiciji muškog ili ženskog tela, nego se kreće u nekom spektru između.

Nebinarnim se nazivaju osobe koje nemaju ni muški ni ženski polni identitet, a transseksualni su ljudi koji ne osećaju pripadnost polu koji im je prilikom rođenja pripisan.

Foto: Profimedia

 

Za maloletnike do 14 godina, izjavu o promeni u matičnom uredu treba da predaju osobe koje imaju pravo starateljstva. Maloletnici stariji od 14 godina izjavu će moći da predaju sami, ali uz pristanak roditelja.

Ministar pravde Marko Bušman i ministarka za porodicu Lisa Paus izričito su ukazali da planirani zakon neće prejudicirati eventualne mere telesne promene ili prilagođavanja pola, već će se o njima i dalje odlučivati na osnovu stručnih medicinskih pravila.

- Zakon o transseksualnosti usvojen je 1980. i narušava dostojanstvo onih na koje se odnosi - rekla je Pausova. Bušman se nadovezao rečima da važeći zakoni "tretiraju osobe na koje se odnose kao bolesnike" i da "za to nema opravdanja."

(DPA)

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".