U Velikoj Britaniji sledeće nedelje na snagu stupaju promene zakona zbog kojih bi vozači koji su vozilom usmrtili nekoga mogli da dobiju doživotnu kaznu zatvora. Ove izmene zvanično stupaju na snagu u utorak u sklopu britanskog Zakona o policiji, kriminalitetu, kazni i sudovima, piše BBC.

BBC navodi da će sudije moći da izreknu doživotne kazne za opasne vozače koji su ubili nekoga u saobraćaju, ali i za vozače koji su to učinili pod uticajem droge i alkohola. Maksimalna kazna za one koji uzrokuju nesreću sa smrtnim slučajem trenutno iznosi 14 godina. 

- Odgovorni će se sada suočiti s mogućnošću života iza rešetaka - rekao je britanski ministar pravde Dominik Rab.

Foto: Tanjug/AP

 

Strože kazne i vozačima koji nanesu teške telesne povrede 

Novi zakon donosi i novo kazneno delo - nanošenja teških telesnih povreda neopreznom vožnjom. To znači da će vozači koji su nekom naneli dugotrajne ili trajne povrede takođe biti osuđeni na strože kazne. Predložena izmena zakona prvi put je objavljena 2017. godine.

Povećanje kazne će se odnositi na prekršaje u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, ali ne i u Severnoj Irskoj, koja ima posebne zakone o sigurnosti na cestama.

- Previše života je izgubljeno zbog nesmotrenog ponašanja za volanom. Porodice su razorene - rekao je ministar Raab. 

Slično mišljenje deli i direktor humanitarne organizacije RAC Stiv Gudvin koji ističe da će sama pretnja doživotnom zatvorskom kaznom biti dovoljna da se nešto promeni.

- Vozači koji se loše ponašaju na putevima su opasnost za sve nas. Oni zaslužuju najstrože kazne jer svojim postupcima drugima oduzimaju život. Nadam se da će pretnja doživotnom robijom biti dovoljna da natera one koji neoprezno voze da promene svoj način ponašanja u saobraćaju. Ubistvo iz nehata već predviđa kaznu doživotnog zatvora, što znači da se za ubistvo osobe automobilom može izreći ista kazna - rekao je Gudin.

Britanska vlada je rekla da želi obezbedi da kazne odražavaju težinu zločina i da će državno tužiteljstvo i dalje optuživati za ubistvo ili ubistvo iz nehata ako postoje dokazi da je vozilo korišćeno kao oružje za ubistvo ili nanošenje teških telesnih povreda.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".