Rusija garantuje bezbedan prolaz brodova za izvoz ukrajinskog žita, ali Kijev mora da očisti svoje luke od mina, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.


- Dali smo garancije na visokom nivou. Sada je na Ukrajini: minirali su priobalne vode i potrebno ih je očistiti od mina - poručio je Nebenzja, prenosi agencija TASS.

On je ocenio i da je Zapad uklonio Ukrajinu iz mirovnih pregovora, kao i da nastoji da je ubedi da se rešenje sukoba može postići samo na bojnom polju.

- Zapadni sponzori su udaljili pregovarački tim Kijeva iz diplomatskog dijaloga usmerenog na pronalaženje rešenja za sukob i počeli da energično ubeđuju sebe i ceo svet da se rešenje može naći samo na ratištu sa Rusijom - rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Podsetimo, nedavno je sličnu garanciju dao i predsednik Rusije Vladimir putin koji je istakao da Rusija može da obezbedi izvoz ukrajinskog žita kroz luke koje kontrolišu ruske snage.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susednih zemalja.

- Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke - naglasio je Putin, a preneo TASS.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".