- NJih troje biće zaposleni na poslovima čuvanja i redovnog održavanja vojničkog groblja u Solunu. Održavaće pismene i druge oznake na njima, negovati i obnavljati zasade i cveće, održavati cveće i voditi posetioce - kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Krstimir Copas već 30 godina živi u Solunu, imao je građevinsku firmu preko koje je sarađivao sa našim konzulatom i stekao poverenje, pa je tako i dobio posao.

Nekoliko prethodnih godina je "u igri" za naslednika Đorđa Mihailovića bio njegov zamenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali mu je krajem prošle godine istekao ugovor i nije produžen.

Foto: I. Marinković

 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na Instagramu je tada napisao da je Nedeljković razrešen zbog "samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja", bez drugih detalja. Problemi koje je pravio trajali su godinama, a čak je i deda Đorđe Mihailović trpeo psihičko maltretiranje svog pomoćnika. Zbog svega toga, Nedeljković je posle sedam godina morao da se vrati u Srbiju, a oduzeto mu je i zvanje počasnog građanina Kraljeva.

Foto: I. Marinković/Jutjub/Saša Šljukić/Profimedia

 

Na Zejtinliku se nalazi gotovo 21.000 grobova, što ga čini najvećim grobljem na Balkanu i jednim od najvećih u Evropi. Tu je u spomen-kosturnici 5.580 posmrtnih ostataka srpskih vojnika, a još 1.448 naših ratnika sahranjeno je u deset parcela na groblju, u dve zajedničke grobnice 78 nepoznatih boraca i 217 nepoznatih srpskih zarobljenika prenetih iz Carigrada.

(Novosti)

 

BONUS VIDEO:

 

Foto: Jutjub Prinzskrin/Milan Bogojević/ I. Marinković

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".