Kao ktitor manastira pominje se veliki vojvoda Nikola Stanjević. Dok je vojvoda Đurađ Ćurašević Crnojević, deda Ivana Crnojevića, podigao u blizini današnjeg manastira tvrđavu Đurđevac dvorac na brdu Đurđevcu, vojno utvrđenje sa hramom posvećenom Svetom Georgiju.

Nakon turskih upada u Cetinje 1714. godine, vladika Danilo prelazi u Stanjeviće. Po povratku iz Rusije sagradio je hram koji je posvetio Svetoj Trojici a nekadašnji dvorac Crnojevića je obnovio i pretvorio u manastirski konak 1724. godine. Posle njegovog povratka na Cetinje izvestan broj monaha ostaje u Stanjevićima. Izvjesne popravke i dogradnju manastirskog kompleksa vrši mitropolit Sava Petrović. Mitropolit Danilo se upokojio u svetoj obitelji 1735. i bio je sahranjen u njoj. Tu je počivao do 1856. godine kada je trudom knjaza Danila prenesen na Cetinje. Danas mu je grob na Orlovom kršu, brdu iznad Cetinjskog manastira.

Foto: Fejsbuk Manastir Stanjevići

 

1780. godine u manastiru je otvorena sveštenička škola, koju je pohađao i Sveti Petar Cetinjski.

1839. godine manastir Stanjevići je ustupljen Austriji i od tada počinje proces njihovog ruiniranja.

1994. godine započeta je obnova manastirskog kompleksa. Obnovu je, blagoslovom Mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija, započeo jeromonah Dimitrije (Blagojević), a nastavio jeromonah Jefrem (Dabanović) posle upokojenja oca Dimitrija 2004. godine.

CVETA TROJICA je slava manastira Stanjevići.

Foto: Fejsbuk Manastir Stanjevići

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".