Kantarionovo ulje je jedan od najmoćnijih narodnih lekova koje moramo imati u svojoj kućnoj apoteci. 

"To je jedina greška koja se može napraviti kada je u pitanju kantarionovo ulje. To je nešto što svaka kuća treba da ima u svojoj biljnoj apoteci", naglašava Momčilo Antonijević za RTS.

Kada se kantarionovo ulje koristi za spoljnu upotrebu i nanosi na kožu, ima manji toksični efekat, ali kantarion nije biljka koju treba piti u letnjim mesecima, a ako je i pijete, nemojte se izlagati suncu, preporučuje Antonijević.

"Jedino ulja koja se prave za komercijalnu upotrebu i koja se kupuju u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane zato što se dodaju antioksidansi kako bi ulje trajalo što duže, ona su samo za spoljnu upotrebu", napominje narodni travar.

Foto: N.Živanović

 

Blagodeti kantariona

Kantarion, u obliku ulja ili čaja koristi se za čir u želucu i dvanaestopalačnom crevu i gastritis jer obnavlja sluzokužu želuca. Jako dobro deluje na organe za varenje, pre svega na jetru. Ima i značajno antivirusno delovanje zahvaljujući hipericinu.

"A najpoznatije je njegovo delovanje na naše raspoloženje. On sadrži inhibitore monoaminske oksidaze, klasične inhibitore koji se koriste protiv depresije. Kantarion je najbolji biljni antidepresiv. Trebalo bi ga koristiti minimum dve nedelje, dve do tri šolje na dan, da bi koncentracija tih aktivnih komponenti koje deluju dostigla kritični nivo. Dakle, morate da budete uporni i ne smete da se izlažete suncu. Ukoliko već koristite neku terapiju protiv depresije, ne bi trebalo da koristite kantarion", naglašava Momčilo Antonijević.

BONUS VIDEO: 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".