Ambasada Amerike je nedavno obavestila glavnog rabina grada Safeda, Šmuelu Elijahuu, istaknutoj ličnosti izraelskog nacionalno-verskog pokreta, da je njegova viza za posetu SAD ukinuta. Viza je otkazana pre isteka roka, navodi se u izveštaju Izrael Hajoma.

Ambasada je odbila da medijima komentariše ovu odluku, dok je Elijahu odmah okrivio svoje protivnike u reformskoj zajednici.

Šmuel Elijahu, sin pokojnog rabina Mordekaja Elijahua, koji je služio kao sefardski glavni rabin od 1983. do 1993. godine, izazvao je kritike u poslednjih nekoliko godina zbog kontroverznih izjava i sudskih sporova, uključujući i onu koja je zabranjivala iznajmljivanje ili prodaju jevrejskog imanja u severnom delu Safeda Arapima.

Elijahu, koji je svoj fokus stavio na razvoj veza sa američkim Jevrejima, takođe je kritikovao Reformski pokret, LGBT zajednicu i žene koje služe u borbenim jedinicama izraelske vojske.

U saopštenju koje je izdao Elijahuov portparol navodi se da rabinu nije dat nikakav razlog za ukidanje vize, koju je imao dugi niz godina.

- Naši upiti pokazuju da je ovo akcija anticionista, poput Reformskog pokreta, entiteta koji često pokušavaju da naruše slobodu izražavanja i ućutkaju rabina - navodi se u saopštenju.

- Nakon što nisu uspeli da ućutkaju rabina Elijahua pravnim putem, oni sada pokušavaju da ga ućutkaju koristeći razne sitne metode. Nema razloga za brigu – neće uspeti - zaključuju iz rabinove kancelarije.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".