Crni pacov je vrsta glodara koji se smatra najvećim krivcem za širenje "crne smrti", a naučnici sada tvrde kako je Stari kontinent kolonizovao u dva navrata u periodu koji se poklapaju sa epidemijama kuge.

Međunarodna studija u kojoj su "učestvovali" i pacovi iz Srbije

Naučnici sa Univeziteta Jork i Oksford, zajedno u saradnji sa kolegama iz Instituta Maks Plank su za potrebe studije izvršili genetsku analizu na vrsti Rattus rattus, koja se često naziva i brodski pacov. Uz pomoć ostataka drevne DNK crnih pacova - nađenih na arheološkim lokalitetima u vremenskom periodu od 1. do 17. veka u Evropi i Severnoj Africi – istraživači su došli do podataka na koji način se populacija spomenutih glodara raširila.

NJihovo kretanje će u budućnosti dovesti do boljeg shvatanja na koje sve načine je funkcionisala pomorska trgovina među ljudima, koje regije su bile urbane u rimskom i srednjovekovnom periodu, kao i na koji način su funkiconisale čitave imperije.

Stručnjaci tvrde da podaci sugerišu kako je pacov kolonizovao Evropu najmanje dva puta, i to tokom rimske ekspanzije a zatim i u srednjem veku. NJihovi rezultati takođe potvrđuju nestanak pacova nakon pada Rimskog carstva, što se poklapa i sa arheološkim podacima.

Oni smatraju da je ova tvrdnja najverovatnije povezana sa raspadom ekonomskog sistema Rima, kao i klimatskim promenama i Justinijanskom kugom iz 6. veka. Ali kada je u srednjem veku opet došlo do uspostavljanja većih gradova i trgovine na daljinu, ovi glodari su opet počeli da se šire.

Slepi putnici kolonizuju Evropu

Pod uticajem ovih promena dolazi do širokog rasprostiranja još dve vrste glodara – kućnog miša i smeđeg pacova, poznatih po svojoj sposobnosti da iskorišćavaju prednosti života u blizini ljudi. Kao što su hrana i transport. 

Danas je u Evropi najdominantnija vrsta smeđeg pacova, međutim do 18. veka to nije bio slučaj. Veruje se da su upravo oni sa svojim dolaskom u Evropu potisnuli tamnijeg rođaka.

Arheolog i straživač dr David Orton je rekao da je naučnicima odavno bila poznata činjenica na koji način je širenje pacova povezano sa ljudima i događajima. Već dugo se sumnjalo da je širenjem Rimskog carstva došlo do njihove ekspanzije u Evropu.

Foto: Vikipedija

 

Međutim, ono što iznenađuje je jedinstvenost genetske grupe prvih kolonizatora. Svi rezultati ispitivanih ostataka drevnih pacova od Engleske do Srbije sugerišu da je u pitanju bila jedna grupa koja se raširila u jedinstvenom događaju.

On dodaje da se prilikom ponovne kolonizacije do koje opet dolazi u srednjem veku, vidi isti obrazac. Iako ovi pacovi čiji su uzorci uzimani od Engleske do Mađarske i Finske imaju drugačiji genetski potpis, opet se uočava jedna grupa iz koje su se pacovi dalje razmnožavali. A ovo su kako tvrdi jasni dokazi o kolonizaciji na evropskom tlu.

Naučnici zaključuju da je ova studija doprinela razumevanju veza između pacova i ljudi, kao i posledica do kojih je njihova široka rasprostranjenost dovela. Navodeći kako i male životinje mogu biti deo velike slagalice u otkrivanju misterija iz dalekih istorijskih epoha.

U studiji su učestvovali istraživači iz preko 20 zemalja.

(Nacionalna geografija)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".