KOMŠIJA koji u stanu gaji pitbula ili staforda, od kog strahuje cela zgrada, biće tretiran isto kao da ima malu, lajavu pudlu. Opasnu rasu psa može da kupi bilo ko, da ih dresira kako želi, podstiče na agresivnost, i da prođe nekažnjeno. Iako su njihovi vlasnici dužni da prođu zajedničku obuku sa ovakvom životinjom i socijalizuju pse, te da za to dobiju odgovarajuću potvrdu, ovaj propis se slabo primenjuje, ali i kontroliše. Tek kada pitbul ili staford nanese teške povrede čoveku ili detetu, nadležni reaguju i oduzimaju psa. Dotad, inspekcije su neme na brojne apele sugrađana da povedu računa o opasnim životinjama zbog kojih se plaše da izađu iz stana ili prošetaju parkom.

Svakodnevne obaveze i život sugrađanke S. P. i njene porodice promenio se iz korena zbog nesavesnog suseda i njegovog staforda. Stanuju na istom spratu zgrade u Ulici narodnih heroja na Novom Beogradu, a prema njenim rečima, tortura je počela pre nekoliko meseci kada je životinja napala njenog supruga, zatim i sedmogodišnjeg sina.

- Dok zaključava vrata stana, taj naš komšija pusti svog američkog staforda da slobodno šeta po spratu, zbog čega moj sin ne sme sam da izađe u hodnik. Krajem februara, pas je prvi put napao mog supruga, pokušao da ga ujede za nogu, ali, srećom, samo je pocepao nogavicu pantalona. Posle toga, insistirali smo kod komšije da mu stavljaju povodac i korpu, ali to nisu uradili. Mesec dana posle toga, izlazila sam iz lifta sa detetom, kada je iz tog stana pas potrčao ka nama, režući. Pokušala sam da telom zaštitim dete i dozivala sam komšiju, koji je polako išao za psom, bez ijedne komande da prestane. Životinja je skočila ka detetovom licu, a mališan je podigao ruku da se zaštiti i pas ga je tad ujeo za lakat i počeo da ga vuče.

Zimska jakna sprečila je teže povrede, ali je dete dobilo traume. Naša sagovornica kaže da njen muž izlazi ranije s posla, kako bi dete iz škole odveo kući, jer se sedmogodišnjak toliko plaši psa da ne sme sam da prođe kroz zgradu. Iako se obraćala gradskim i republičkim inspekcijama, S. P. nije dobila nikakvo rešenje, već isti odgovor - nismo nadležni.

- Obraćala sam se Veterinarskoj inspekciji pri Ministarstvu poljoprivrede, pisala sam "Zoohigijeni", gradskim inspekcijama... Svi su mi rekli da nisu nadležni, a iz Komunalne milicije kažu da vlasnika mogu da kazne samo ako pas ne nosi korpu tokom šetnje. Pitam se, da li moje dete treba da ostane bez ruke, oka, pola lica da bi neko bio kažnjen? Pas ne može biti oduzet ako zbog neodgovornih vlasnika napada i povređuje ljude, a nadležni mogu oduzeti životinju ako ga njegov gazda zlostavlja?! Potpuni apsurd. Čeka se da usmrti nekog, tek tad se uspava. Naše komšije su nepodobne za tu vrstu psa, i zbog nereagovanja sistema moja deca umesto da žive bezbrižno, sa strahom napuštaju stan. Mi čak razmišljamo da se odselimo.

KAZNE

U SEKRETARIJATU za poslove komunalne milicije nedavno su nam rekli da su, tokom prošle godine, njihove patrole izašle 820 puta na teren, kako bi kontrolisalE kućne ljubimce. Od tog broja, 76 puta bio je nadzor opasnih pasa. Međutim, koliko je kazni napisano, nije poznato. Ukoliko se radi o opasnoj rasi, a vlasnik ga u šetnju izvodi bez korpe i potvrde, kazne mogu biti od 5.000 do 50.000 dinara.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".