Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu u Narodnoj skupštini čime je zvanično početi njegov drugi predsednički mandat.

Vučić se obratio nakon polaganja zakletve.

- Ne postoji veća čast i obaveza od one koje ti daje da vodiš svoju zemlju. Sve to i obavezu, i dužnost i čast i ponos dobio sam od građana na izborima. Želim da budem predsednik svih i za sve, prvi po obavezama i poslednji po privilegijama. Da radim više i ne tražim ništa za sebe, ali tražim sve za Srbiju - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin/RTS

 

- Prioriteti mog drugog mandata glase: Mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad. Srbija je proizvod naših misli, snova i dela, naš ideal, naš cilj, svest, znanje o tome gde smo.

U salu Skupštine skupili su se najviši državni zvaničnici - tu su Ana Brnabić, Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Jadranka Joksimović i mnogi drugi.

Takođe, prisutan je i njegova svetost patrijarh srpskih Porfirije, kao i predstavnici drugih verskih zajednica u Srbiji. 

Foto: Printskrin/RTS

 

Vučića je, u skupštini, dočekao Ivica Dačić. 

Vučić je zakletvu položio pred starim sazivom parlamenta, jer još uvek nisu završene izborne radnje i proglašeni konačni rezultati na parlamentarnim izborima 3. aprila, pa novi zakonodavni dom još nije konstituisan. 

Tekst zakletve:

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Foto: Printskrin/RTS

 

Podsećamo, Aleksandar Vučić je 3. aprila pobedio u prvom krugu redovnih predsednčkih izbora sa 58,59 odsto ukupnih glasova izašlih birača. 

Prvi mandat je započeo 31. maja 2017. godine, kada je svečano položio zakletvu u Domu Narodne skupštine. 

Po polaganju zakletve, predsednik će se obratiti poslanicima, a onda se vratiti u zgradu Predsedništva preko puta i zvanično kao predsednik Srbije u drugom mandatu.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".