Hrana i napici koje unosimo u organizam utiču i na zdravlje zuba. Poznato je da su slatkiši štetni za zube jer im je potrebno mnogo vremena da se razlože, a podjednako je štetan i limun, kisela hrana, kao i kafa i vina jer ostavljaju mrlje na zubima.

Foto: Profimedia

 

 

Stomatolozi savetuju da nakon unošenja takvih namirnica temeljno očistimo zube, ali tek nakon pola sata - ukoliko to odmah učimo nakon unosa hrane i pića, oštećujemo zubnu gleđ još više.

Takođe, savetuju da napitke ispijamo slamčicom. Najbolji način da izbegnemo bojenje svojih belih zuba je da koristimo slamčicu, tako da napitak ne dodiruje prednje zube. Ovog pravila se pridržavaju brojne poznate ličnosti, kojima je lep osmeh prioritet.

Imajte na umu da se ne preporučuje ispijanje vrućih pića na ovaj način, a ako ste u prilici plastičnu slamčicu zamenite metalnom.

Foto: Profimedia

 

 

Crveno vino, crni i zeleni čajevi, kao i pojedine namirnice kao što je kurkuma, mogu vrlo brzo da preboje zube, i da ponište efekte izbeljivanja.

Vremenom će se prirodno ponovo vratiti polako tamne i "vraćaju se" u staru boju.