Glumica Tijana Kondić je ostala je upamćena po liku buntovne Nataše, glavne junakinje kultnog ostvarenja LJubiše Samardžića, koji je, navodno slučajno, video njenu fotografiju iz školskog dvorišta i izabrao je među skoro 500 kandidatkinja, za glavnu ulogu u filmu.

O samom filmu kao i glavnoj ženskoj ulozi koju je ostvarila maloletna Tijana Kondić, izdvajamo članak iz "TV Novosti" koji vam ovoga puta prenosimo u celosti:

Glavna protagonistkinja novog filma LJubiše Samardžića "Nataša", učenica je Pete beogradske gimnazije. Tijana Kondić je već prvog dana snimanja osvojila sve u ekipi šarmom, talentom i neverovatnom prirodnošću pred kamerom. Može se reći da joj se dogodila bajka koju priželjkuju mnoge njene vršnjakinje, jer je u konkurenciji od petsto kandidatkinja i bez ikakvog glumačkog iskustva izabrana za glavnu žensku ulogu. Kako se to desilo?

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

- Jednog dana u školi, za vreme časa fizičkog, sasvim neočekivano prišao mi je momak koji je birao devojke za novu ulogu u Samardžićevom filmu, i rekao da totalno odgovaram liku koji je zamišljen - priča ona - Zanimljivo je da sam na odmoru pre toga ludovala, skakala, pričala, što je meni svojstveno, pa mi je drugarica rekla: "Bože, Tijana, ti si za film. Tebe stvarno treba da snimaju." Samo što mi je to rekla, pojavio se taj momak, slikao me onako raščupanu posle časa i uzeo podatke i adresu. Ispostavilo se da sam bila najmlađa na dugačkom spisku kandidatkinja.

Kako je u Tijaninom slučaju već postojala želja da se bavi glumom(ili pak veterinom, ili da bude modni kreator) shvatila je kao šansu koju bi trebalo da iskoristi. Posle dugih proba koje su usledile, odluka je pala - ona će biti Nataša. Trbalo je samo još nekako opravdati dva meseca izostanka iz škole, što je uradio lično LJubiša Samardžić kod razredne i direktora škole.

- Složili su se jer kada je neko glumac ili se bavi javnim poslom, "svi padaju na kolena". Ali sada moram dosta toga u školi da nadoknadim - svesna je Tijana.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Iako do tada nije imala izlete u glumu, čak ni u dramskoj sekciji, reditelj je bio siguran da će ona da isznese teret glavne uloge. I nije pogrešio.

- Snašla sam se i mislim da sam uradila dobar posao. Ja sam zadovoljna, a zadovoljan je i reditelj, pa ćemo videti kako će publika da reaguje. Na pretpremijeri u Lazarevcu već sam videla da se film publici dopao. Čak su mi prilazili neki mladići koji su hteli da se upoznaju samnom i čestitaju mi na ulozi. Publika je plakala i smejala se u isto vreme.

A u pitanju je priča u kojoj Nataša, pod senkom nerazjašnjenog ubistva svog oca, počinje da se sveti "moćnicima" anonimnim telefonskim pretnjama. Kao i svakoj tinejdžerki, dešava joj se prva ljubav, sa Markom, prodavcem iz obližnje knjižare. Problem nastaje kada se i Markov školski drug Kiza, inače "opasan tip", zainteresuje za nju. Naravno to igranje sa "prozivanjem" moćnika, ne prolazi bez posledica, te će Marko i Kiza, u trenutku dok se ruši bivši sistem(jer se sve događa u vreme prošlih septembarskih izbora) pokušati da je spasu od pokrenute lavine opasnih prljavih savesti.

 

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Na pitanje kako je pronikla u tajne glumačkog zanata, i savladala ulogu, Tijana objašnjava:

- Zasluge pripadaju LJubiši, jer je puno razgovarao samnom, savetovao me kako i šta da uradim. Tokom snimanja, shvatila sam da je gluma, u suštini, težak posao. Pre svega zbog hladnoće jer kostim nikada nije usklađen sa vremenom. Videla sam, iz meni do tada nepoznatog ugla, kako izgleda svet filma i lepo sam se provela. Doduše potrebno je mnogo strpljenja i koncentracije koje nisam imala, ali sve sam to naučila uz Samardžića i glumce sa kojima sam sarađivala. Ta sekunda pre izgovorenog "akcija" tera te da brzo razmišljaš. Jer kada puno pričamo, šta i kako treba da radimo, uvek ispadne nešto treće. Klapu nam drže pred licem, a mi se smejemo čekamo da krenemo. Nikola Đuričko je jednom zaboravio neku rečenicu, pa sam mu je ja šapnula, jer sam tokom probe naučila i njegove replike.

Da li su Tijana i Nataša slične?

- Jesu po temperamentu. Obe su nestrpljive, skaču i šize. Nataša mnogo rizikuje. Posledice svega što radi nisu joj važne. Ona je spremna sve da da, čak i život za ono što je naumila. Naravno, to nisu sitnice, nego nešto što je njoj najbitnije, kao što je ljubav. Nataša je čvrsta, snažna i nije joj važno ni u jednoj sekundi šta će ko da kaže. Važno je samo da dođe do cilja. Posle svega, malo drugačije gledam na stvari. Gledam sa obe strane, dok sam ranije srljala, što nije bilo dobro. Promenila sam se nesvesno. Meni se sviđa taj glumački život, bez obzira što je naporan.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Privatno,Tijana obožava životinje i vodu. Ali prestala je da trenira plivanje otkad je slomila palac na bazenu. Najviše voli konje i psa Đuru, koji živi sa njom u kući. Kaže da, osim u trenucima kada joj je potrebna samoća, ne može bez prijatelja i ljudi oko sebe. Novopečena glumica oduševljena je saradnjom sa glumcem Nikolom Đuričkom, koji u filmu tumači lik Marka.

NJenu majku igra Neda Arnerić, na koju Tijana neodoljivo podseća. U stvari, puna je hvale i na račun ostatka glumačke ekipe, u kojoj su još: Anica Dobra, Danica Maksimović, Slobodan Ćustić, Nenad Stoimenović i takođe, prvi put na filmu, Marko Vasović, koji igra njenog najboljeg druga.

Kada je u pitanju odluka da se trajno bavi glumom, Tijana kaže:

- Razmišljam ozbiljno o glumi, ali planiram prvo da završim školu. Za sada je sve to moja želja. Gluma je za mene novo iskustvo, a ne posao, mada se nadam da će jednog dana to postati. Tek tada ću moći za sebe da kažem da sam glumica.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Skromno sa njene strane, ako se već zna da radi na drugom filmu "Bumerang", reditelja Dragana Marinkovića, gde igra pored Vojina Ćetkovića.

Da li joj drugarice zavide na takvom društvu poznatih?

- U školi su mi rekli: "Jao Tiki, videli smo da šetaš Vojina po gradu." Krivo im je što ne mogu i one, ali im je u isto vreme drago što mogu bar ja. Tražile su mi autograme glumaca koje sam upoznala i posećivale su me na snimanju. Nisam mogla da prikupim baš sve autograme svima, ali sam se trudila.

Uostalom, uz roditelje, društvo iz gimnazije bilo je njena najveća podrška tokom snimanja, pa i na premijeri, kada su svi došli da vide šta je to Tijana radila dva čudesna meseca dok nije išla u školu.

 

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "TV Novostima", 2001. godine. *

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".