Pomen majoru Milanu Tepiću, biće održan na mesnom groblju u Komlencu u prisustvu rodbine, prijatelja i zvaničnika u okviru "Dana sećanja na narodnog heroja Milana Tepića".

Na porodičnu grobnicu Tepića u Komlencu u Kozarskoj Dubici vence će položiti predstavnici opštine Kozarska Dubica, Boračke organizacije, prijatelji i rodbina majora Tepića.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

U maju 1991. godine, u vreme prvih oružanih sukoba u Hrvatskoj, major Tepić premešten je u garnizon u Bjelovaru, gde je bila smeštena 265. motorizovana brigada.

Početkom septembra, našao se u vojnom skladištu "Barutana" u šumi Bedenik, u blizini Bjelovara, kako bi organizovao njegovu odbranu.

Nakon blokade bjelovarske kasarne i drugih vojnih objekata, kao i serije manjih incidenata, ovde ga je 29. septembra 1991. zatekao napad na bjelovarski garnizon od strane pripadnika Zbora narodne garde (zenge).

Tako se oko 10:40 sati digao u vazduh zajedno sa 170 tona eksplozivnih sredstava. Jaka eksplozija koja je potresla celi Bjelovar, usmrtila je i desetak pripadnika "zengi" koji su se u toku opsade približili ogradi skladišta.

Malo pre pogibije Tepića, nastradao je i vojnik JNA Stojadin Mirković (19), koji je odbio njegovo naređenje da napusti skladište i nastavio da iz vojnog transportera dejstvuje po neprijatelju.

FOTO: Arhiva

 

 

Mirković je poginuo kada su Hrvati njegovo vozilo pogodili zoljom.

Za junački podvig prilikom dizanja u vazduh skladišta naoružanja, kada je svesno žrtvovao svoj život, Predsedništvo SFRJ je majora Tepića 19. novembra 1991. odlikovalo Ordenom narodnog heroja, što ga čini poslednjim narodnim herojem Jugoslavije.

Podvig majora Tepića mnogi porede sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića, sa početka 19. veka. 

I dalje se prepričava njegova poslednja rečenica: "Jednom ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško".

Nakon pogibije posmrtni ostaci Milana Tepića nikada nisu predati njegovoj porodici, koja je 1993. godine na seoskom groblju u Komlencu podigla porodičnu grobnicu i na njoj postavila spomen-ploču posvećenu Milanu. Prema nekim navodima, njegovi posmrtni ostaci, zajedno sa posmrtnim ostacima šestorice vojnika, sahranjeni su na groblju Miroševac u Zagrebu, gde su zavedeni kao N.N. lice.

FOTO: Arhiva

 

 

Za taj junački čin major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

U čast ovog junaka, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je "Danom sećanja na narodnog heroja Milana Tepića".

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi Tepićevo ime, a u Parku narodnih heroja postavljena je bista sa njegovim likom.

FOTO: Arhiva

 

 

2017. godine u Beogradu, uz prisustvo državnog i vojnog vrha otkriven je spomenik heroju Tepiću, u spomen na njegov junački čin. Takođe i jedna od kasarni Vojske Srbije danas nosi njegovo ime.