Deseti je dan protesta Srba sa Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih jedinica na administrativnim prelazima i odlukom Prištine o ukidanju srpskih registarskih tablica.

Zbog lošeg vremena Srbi su uglavnom okupljeni u šatorima. Ističu da će na tim pozicijama ostati dok se ne dođe do rešenja. Gradonačelnici srpskih oopština na severu Kosova i Metohije odbili su predlog komandanta Kfora da se jedinice specijalne kosovske policije zamene pripadnicima Kfora, a da odluka o privremenim registracijama ostane na snazi.

Foto: Tanjug/AP

 

Smatraju da bi u tom slučaju mera o promeni tablica ostala na snazi što bi ograničilo slobodu kretanja stanovništva. Inače, od juče je pojačano prisustvo pripadnika Kfora na lokacijama raspoređenih između tzv. kosovske policije i Srba koji protestuju.

O rešenju krize na Kosovu i Metohiji danas će se pregovarati u Beogradu i Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja će danas i u četvrtak boraviti u Srbiji. Ursula fon der Lajen bi u četvrtak trebalo da se sastane sa premijerkom Anom Brnabić.

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se u Briselu kako bi razgovarali o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Haradinaj se brine za tzv. kosovsku policiju

- Kurti je kosovske snage pretvorio u razne zarobljenike - komentar je predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja. On je u albanskim medijima optužio Aljbina Kurtija za loše upravljanje "situacijom na severu". Smatra da akcije specijalnih jedinica kosovskih policijskih snaga nisu bile dobro isplanirane.