Čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, Đorđe Mihailović, prvog maja je napunio 94 godine. Više od pola veka deda Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena, koji su poginuli za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije.

Deda Đorđe zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava, dočekuje turiste, kao i potomke Solunaca. Mnogi, ipak, ne znaju da on nije prvi čuvar groblja na Zejtinliku.

Foto: I. Marinković/Jutjub/Saša Šljukić/Profimedia

 

 

Prvi je bio Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske. Savo je svoje pokojne saborce čuvao do svoje smrti 1928. godine, kada im se pridružio. Sahranjen je kraj njih, na Zejtinliku.

Nasledio ga je Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je takođe sahranjen na Zejtinliku, uz oca.

Deda Đorđe nakon očeve smrti duže od pola veka brine o uređenju grobnica, a posetiocima govori o slavnoj i tragičnoj istoriji, uz kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg. Odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Raša Perić posvetio mu je pesmu "Maršira svu noć".

S obzirom na to da nema muškog potomka, već dve ćerke, kao i zbog zdravstvenog stanja, deda Đorđa je 2014. godine na ovom mestu dobio pomoćnika, Predraga Nedeljkovića, još 2014. godine. Nažalost, prošle godine u medijima su osvanule priče o tome da se Nedeljković nedolično ponašao obavljajući svoju dužnost, te da je čak i maltretirao dedu Đođa, i da mu zbog toga neće biti produžen ugovor o radu na Zejtinliku. Nedeljković se o ovoj temi nije javno oglašavao.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".