Takozvana ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc podnela je inicijativu za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Foto: Printskrin

 

Predsednik je prokomentarisao najnoviju vest koja je stigla da je Priština Priština podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

- Pre pet minuta Gervala je predala zvaničan zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope. Time su pokazali da su srušili, brutalno pogazili Vašingtonski sporazum. Posle desetogodišnjeg kršenja Briselskog sporazuma, sada krše i vašingtonski. Na nama je da ne uđemo u mržnju. U skladu sa tim zakazao sam sedncu saveta za nacionalnu bezbednost za sutra u 11 sati. U narednim nedeljama daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, damo sve za našu zemlju. Vama je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Pokušaćemo da im se na miran način suprotstavimo, nema povlačenja, nema predaje pred ucenama i ultimatumima. Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, već da pružimo racionalan odgovor. Moramo biti dovoljno uporni u zaštiti onoga što je naše. Pitam što su nas zvali u Vašington kada su pogazili Vašingtonski sporazum prvom prilikom, oni hoće da priznamo kosovsku nezavisnost, mi to nećemo - kazao je Vučić.

- Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu, kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i miran, da sačuvamo stabilnost- dodaje on.

- Tzv. Kosovo je dobilo podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir, sve to njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo - kaže Vučić.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".