Neki će krenuti avionima, drugi autobusom preko turističkih agencija, a najveći broj, tradicionalno, sopstvenim prevozom. Ovo je računica koliko će vas koštati zadovoljstvo da svojim četvorotočkašem krenete put Tasosa, Halkidikija, Lefkade, Paralije...

Putarina

Prema gruboj računici, za dolazak i odlazak do, na primer Halkidikija, uz malo lutanje po obližnjim plažama, za benzin i putarine u oba pravca, biće vam potrebno oko 250 evra (još nekih dvadesetak evra više ako nemate zeleni karton, a planirate da putujete preko Severne Makedonije), što je nekih 40 evra više nego lane, mada čak i skoro 60 ako se setimo da je prošle godine u udarnoj turističkoj sezoni putarina kroz Severnu Makedoniju za građane Srbije bila - besplatna (pošto smo im poklonili znatan broj vakcina protiv korona virusa).

Razlog je, naravno, poskupljenje benzina kako u Srbiji, tako i u Grčkoj i tranzitnoj Severnoj Makedoniji.

Ipak, krenimo od putarina čija se cena minimalno menjala u prethodnih 12 meseci. Za njih ćete u oba pravca, na primer Beograd - Halkidiki i Halkidiki - Beograd, morati da izdvojite tačno 47 evra ako idete preko Severne Makedonije, odnosno 40 evra preko Bugarske.

Putarina Beograd - Preševo je 1.490 dinara, a Beograd - Dimitrovgrad u jednom pravcu 1.310 dinara. Na putu kroz Severnu Makedoniju sada postoji čak pet naplatnih rampi na kojima u jednom pravcu treba platiti 8,5 evra (1,5-2-1,5, 1,5-2), a u oba 17 evra. Na drugoj strani, ako se odlučite za nešto lošiji put preko Bugarske, cena vinjete koja važi mesec dana je 16 evra.

Na putu do Halkidikija oni koji idu preko Severne Makedonije, u Grčkoj će morati da stanu na dve naplatne rampe (kod Evzonija i Soluna) i izdvoje 2,3 evra, a oni koji idu preko Bugarske samo 0,9 (Asprovalta). Dakle, kada se sve sabere dolazimo do računice da za putarine u oba pravca preko S. Makedonije treba 47 evra, a preko Bugarske oko 40.

Ipak, oni koji planiraju da idu malo dalje, moraće malo više i da plate putarine. Od Evzonija do Tasosa to bi iznosilo 7,40 evra, do Krfa 10,60, a do Lefkade 14,65 evra.

Benzin

E onda prelazimo na benzin. Potez Beograd - Halkidiki dugačak je nekih 750 kilometara, dakle 1.500 u oba pravca, plus još 200 za vozikanje do omiljenih plaža. Ako vaš automobil prosečno troši na primer sedam litara na 100 kilometara biće vam potrebno oko 120 litara goriva.

E sad, neko voli da napuni rezervoar u Srbiji, neko u Grčkoj, a neko malo da prištedi u Severnoj Makedoniji. Ovo je središnja računica po kojoj biste u odlasku i povratku sipali 50 litara u Srbiji, 40 u Grčkoj i 30 u Severnoj Makedoniji. Znajući da je trenutna cena benzina kod nas 184 dinara ili 1,56 evra, u Severnoj Makedoniji 1,36, a u Grčkoj 2,11 evra, dolazimo do računice da bi vam za oba pravca bilo potrebno 203,2 evra. To je za oko 40 evra više nego prošle godine kada ste istu količinu u ove tri zemlje plaćali 162,8 evra.

(Kurir)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".