Sveti Marko je jedan od pisaca Jevanđelja, a poznat je i kao saputnik i prvi pomoćnik apostola Petra.

Sveti Marko je česta krsna slava u Šumadiji, ali i slava pojedinih gradova i mesta.

Na molbu vernih rimskih hrišćana, napisao je Jevanđelje, koje je lično Sveti Petar pregledao i potvrdio kao istinito.

Propovedao je Hristovu veru u Akvileju i Egiptu, sagradio mnoge crkve i postavljao sveštenike.

Činio je mnoga čudesa, pa mnogi tada poverovaše u Isusa Hrista i krstiše se. Nastavio je put u Aleksandriju, gde je mnoge preveo u hrišćanstvo, zbog čega ga baciše u tamnicu. U trenutku njegovog pogubljenja, nebo se otvorilo i dogodio se jak zemljotres.

NJegove svete mošti u 9. veku, prenete su u Veneciju, i najpre pokopane u duždevoj kapeli, a potom u 11. veku u novu, sada širom sveta poznatu Crkvu svetog Marka.

Običaji za Markovdan

Danas treba izbegavati radove u polju. Verovalo se da će onoga ko se sutra ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje.

Foto:Tanjug/Jaroslav Pap

 

Ovaj dan se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. Ova tradicija se prenela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba da radi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine.

Takođe, ovo je loš dan za spavalice, Na ovaj dan, veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan, pospan i bolešljiv preko cele godine. Izuzetak su oni koji su već “zgrešili” i spavali na Đurđevdan – oni treba da odremaju neko vreme i na Markovdan jer će tako “poništiti dejstvo” pređašnjeg sna i neće ih stići “kazna”.

Foto: Profimedia

 

Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

(RTS/Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".