U hrvatskim medijima su se najpre našli samo inicijali V.P. ali je na društvenim mrežama brzo osvanulo puno ime i prezime i tvrdi se da je reč o Vjekoslavu Prebegu. NJegov ime pbjavljeno je na na sajtu ruske televizije RT koja je objavila intervju s njim nakog zarobljavanja.

Prebeg se, sudeći prema objavama na njegpvom Fb profilu redovno oglašavao iz Ukrajine sve do nekoliko dana nakon početka invazije, tačnije do 28. februara ove godine. Tada je objasnio i razlog zašto će biti "van mreže".

Foto: printskrin Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg

 

 

Kako je naveo, odluku da ide "offline" je doneo da ne bi pomoću uključenog mobilnog telefona bio otkriven položaj na kojem se nalazi.

Ranije istog dana, Prebeg se oglasio da bi umirio one koji brinu za njega jer, kako kaže, nekoliko odana nije bio u dometu.

Foto: printskrin Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg

 

 

U objavi na dan kada je zvanično počela ruska operacija u Ukrajini, Prebeg je napisao da borbe traju od 5 ujutru.

Foto: printskrin Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg

 

 

 

Inače, po fotografijama koje je postavljao na svoj profil može se videti da je pozirao sa oružjem i u uniformi.

Takoje za za profilnu sliku na kojoj pozira sa oružjem postavio još u septembru 2021. godine, a prethodnu 11. novembra 2020. godine.

Foto: printskrin Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg

 

 

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da je ruska vojska u Ukrajini zarobila Hrvata koji je pokušavao da pobegne iz Marijupolja zajedno s nekoliko drugih boraca.

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja da radi na rešavanju slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkriti detaljnije informacije - rekli su iz Ministarstva za Večernji list.

Hrvatski državljanin je u intervjuu za rusku televiziju RT otkrio da se pridružio ukrajinskoj vojsci 2020. godine kako bi na taj način dobio državljanstvo.

- Moj razlog za dobijanje ukrajinskog državljanstva je taj što sam ovde upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htela da napusti Ukrajinu - rekao je muškarac na snimku.

Foto: printskrin Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg

 

 

Na Fejsbuk profilu Prebeg je objavio da je Hrvatsku napustio još u novembru 2019. godine, najpre fotografijom nekog vojnika s leđa, a potom i svojom fotografijom, čini se pre ulaska u avion.

Foto: printskrin Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg

 

 

 

Kako je naveo, napušta zemlju i ide da radio "ono što najbolje zna".

Foto: printskrin Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg

 

 

Ne otkrivajući gde ide, pozdravio se sa svima, a mnogi prijatelji su mu tada poželeli sreću. Danas, naon vesti da je zarobljen, njegov profil postao je "poprište" za raspravu na temu stranaca koji ratuju na raznim ratištima, a među komentarima ima i onih koji mu žele da se bezbedno vrati kući do onih suprotnih.

(Kurir)