Spejsiksova kapsula Kru Dragon, koja nosi tri astronauta američke NASA i člana posade Evropske svemirske agencije (ESA) iz Nemačke, spustila se padobranom u Meksički zaliv u blizini Floride i time okončala višemesečna orbitalna istraživanja koja su obuhvatala različite stvari, od čili paprika uzgajanih u svemiru do robota, prenosi Rojters.

Let sa IŠ-a trajao je više od 23 sata.

Foto:Jutjub printskrin/thebhp

 

Posada Endurans, koja je počela svoj boravak u orbiti 11. novembra, sastojala se od američkog veterana svemirskih letova Toma Maršburna (61) i troje astronauta koji su prvi put bili na ovoj misiji - Raja Čarija (44), Kajle Baron (34) i njihovog kolege iz ESA Matijasa Maurera (52).

Spejsiks, koji je 2002. osnovao Ilon Mask, izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla, koji je nedavno sklopio ugovor o kupovini Tvitera, proizvodi rakete Falkon 9 i kapsule Kru Dragon koje koriste astronauti NASA, navodi Rojters.

Foto:Jutjub printskrin/thebhp

 

Spejsiks sa sedištem u Kaliforniji pokrenuo je sedam letova u svemir u poslednje dve godine - pet za NASA-u i dva u privatne svrhe.

Posada se vratila na Zemlju sa oko 250 kilogrma tereta, uključujući mnoštvo istraživačkih uzoraka IŠ-a.

Foto:Jutjub printskrin/thebhp

 

Osim što su obavljali rutinsko održavanje dok su bili u orbiti oko 400 kilometara iznad Zemlje, astronauti su doprineli stotinama naučnih eksperimenata i testiranju savremne tehnologije.

Članovi posade su isprobali nove robotske uređaje, ubrali čili papričice uzgajane u orbiti i sproveli eksperimente u oblasti svemirske fizike i nauke o materijalima, prenosi britanska agencija.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".