"Birači žele promenu i da novog kancelara po imenu Olaf Šolc", rekao je Šolc pred pristalicama SPD-a. On je ocenio da je izborni rezultat SPD "veliki uspeh".

Foto: Tanjug/AP

 

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i vladajuća CDU/CSU vode tesnu bitku za mandatara buduće vlade.

Prema preliminarnim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 24,9 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 25,6 procenata.

Foto: tagesschau.de

 

Presek u 19.59 pokazuje da su četiri stranke zabeležile porast u procentima, a da su Unionisti zabeležili stravičan pad. Partija Angele Merkel je izgubila 8,5% u odnosu na prethodne izbore, dok su glavni konkurenti - SPD i Olaf Šolc - zabeležili porast od 5% koji može praviti razliku u ovom izbornom ciklusu.

Foto: tagesschau.de

 

Rast od 5% je značajno pomognut od strane birača nezadovoljnih drugim opcijama. Prema izveštaju sa istraživanja javnog mnjenja, čini se da je veliki broj novih birača SDP-a prešao iz tabora Unionista, a da su se ''migracije birača'' u suprotnom pravcu odvijale u korist Zelenih, koji su pokupili nešto više od 200 hiljda birača SPD-a.

Foto: tagesschau.de

 

Među zapaženim porastom je bila i partija Zelenih koji su takođe porasli za 5 procenata i uspeli su da se nametnu kao ozbiljan koalicioni partner za budućeg mandatara.