Glasačka mesta otvaraju se danas u 7.00 i biće zatvorena večeras u 20.00, nakon čega sledi prebrojavanje glasova. S obzirom na to da je u opticaju mnogo manje glasača, očekuje se da se sa prvim rezultatima izađe ranije nego 3. aprila.

Na roze listiću za parlamentarne izbore, na kojima će se "zaokruživati" na 54 biračka mesta, nalazi se opet 19 lista, dok na tirkiznom "papiru" građani mogu da odlučuju između osam predsedničkih kandidata na 35 birališta. Redni brojevi izbornih lista isti su kao na prethodnim izborima, kao i raspored glasača po biračkim mestima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Na beogradskim izborima, u ponudi je 12 koalicija, a o mogućoj drugačijoj preraspodeli mandata moći će da glasa 5.803 birača na Paliluli, Čukarici i Starom gradu. Ipak, konačan raspored odbornika u Skupštini grada Beograda neće se znati ni posle ovog glasanja, jer se na još dva biračka mesta izbori ponavljaju 21. aprila. Tada će se, po drugi put, o beogradskom parlamentu odluka donositi na po jednom biračkom mestu u Rakovici i na Zvezdari.

U međuvremenu, Gradska izborna komisija odbila je na sednici održanoj u četvrtak uveče još 214 prigovora oko glasanja 3. aprila. U obrazloženju "zamerki" se, uglavnom, navodilo da kontrolni birački listovi nisu bili pravilno potpisani, da GIK nije mogla da na zakonit način da utvrdi rezultate izbora zbog nepotpunosti zapisnika o radu biračkih odbora.

Po ponavljanju izbora na svim biračkim mestima, u roku od 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata, Republička izborna komisija dodeljuje mandate poslanicima Narodne skupštine po redosledu sa izbornih lista. U roku od 30 dana od konačnih rezultata, treba da se konstituiše Skupština, a za to je potrebno verifikovanje dve trećine mandata. Rok za izbor Vlade je 90 dana od potvrđivanja mandata poslanicima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".