U Skupštini grada biće uručene plakete najplemenitijima i najhumanijima u 2021. godini.

Žiri, kojim je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da ove godine specijalna Zlatna plaketa za najplemenitiji podvig ode u ruke Jarmile Činčurak i Milana Simića iz Savinog Sela kod Vrbasa.

Želja ovo dvoje hrabrih i plemenitih ljudi da pomognu četvorogodišnjoj Kristini iz Beograda i doniraju joj kožu, posle teških opekotina, bila je jača od bolova i mogućih poteškoća posle transplantacije. Devojčica je dobila opekotine na više od 80 odsto tela, kada je tokom igre na beogradskoj Čukarici dotakla žicu dalekovoda.

NJih dvoje su ocenjeni kao idealni davaoci na Dečjoj klinici u Tiršovoj, te im je skinuta koža sa butina, gotovo u celom obimu. Žiri je ocenio da je ovaj podvig nedvosmislen primer plemenitosti, hrabrosti i ljubavi prema čoveku.

Zlatna plaketa za najplemenitiji kolektivni podvig biće uručena građanima Čačka, čija je sloga ganula i zadivila naš žiri. Oni su za samo nekoliko dana sakupili oko tri miliona dinara da bi otplatili stambeni kredit mladog lekara Slobodana Blagojevića (41), koji je lečio pacijente od kovida 19, pa se i sam zarazio i, nažalost, preminuo.

Posthumno zlatno priznanje zaslužio je i LJubiša Mrdak (51) iz Nikšića, koji je, braneći kolege, ubijen tokom oružane pljačke ispred pošte u gradu pod Trebjesom.

Maturant srednje medicinske škole "Nadežda Petrović" u Beogradu Mateja Radulović (18), umesto proslave punoletstva, organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi i zasluženo dobio Zlatnu plaketu za najplemenitiji dečji podvig.

Srebrne plakete "Novosti", po odluci žirija, biće uručene pojedincima, kolektivima i udruženjima građana. To su LJuba Vrga iz Gline, beogradski taksista Branko Antić, humani biciklista Dušan Milojkov iz Pančeva, mlada humanitarka iz Vranja Tamara Misirlić, hrabri Vidoje Nenadić iz Dobanovaca, prestonička dobrotvorna organizacija "Srcem za komšiju", medicinska sestra iz Gračanice Aleksandra DŽepić, pa hrabri Beograđani Milan Janković, Bojan Ivković i vatrogasac Stefan Čiča, Boban Ostojić i Udruženje "Graditelji mira" iz Kruševca, te Ratko Drašković iz Nikšića i Goran Đurović iz Bara.

U žiriju za najplemenitiji podvig godine su, osim Matije Bećkovića, predsednika, i načelnik VMA, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, humanitarac i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, direktor "Komtrejda" Veselin Jevrosimović, modna kreatorka Verica Rakočević, glavni i odgovorni urednik svih izdanja "Novosti" Milorad Vučelić i direktor društva Nedeljko Krsmanović.

Od ove godine, članovi žirija su i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić i slavni violinista Stefan Milenković.

Podsetimo, "Najplemeniti podvig godine" je jedna od najstarijih akcija Večernjih novosti, ustanovljena 1963. godine, posle katastrofalnog zemljotresa.

(Novosti/Nportal)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".