Izbornim zakonima utvrđeni su rokovi za objavljivanje preliminarnih, zbirnih (kada se obradi 100 odsto biračkih mesta) i konačnih rezultata izbora koji su održani 3. aprila, a oni su važni za nastavak izbornog procesa, jer od dana utvrđivanja konačnih rezultata izbora počinju da teku rokovi za konstituisanje Skupštine Srbije, a samim tim i za formiranje Vlade Srbije.

Taj rok, dakle, ističe u četvrtak u 20.00 časova.

Foto: Tanjug

 

 

Međutim, istim zakonom je propisano da se ovaj rok pomera u slučaju onih lokalnih izbornih komisija na čijoj teritoriji se glasanje na nekom biračkom mestu ponavlja, te se u tom slučaju rok od 96 časova računa od zatvaranja biračkog mesta na kojem se glasanje ponavlja, odnosno od donošenja odluka po pravnim sredstvima koja eventualno budu podneta zbog tog ponovljenog glasanja.

Imajući u vidu da je određen broj lokalnih izbornih komisija, u skladu sa zakonom, doneo i na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije objavio rešenja kojim je na određenim biračkim mestima poništeno glasanje, odnosno kojim je konstatovano da se na određenom broju biračkih mesta ne mogu utvrditi rezultati glasanja, glasanje na tim biračkim mestima će morati biti ponovljeno, što, kao što je već navedeno, odlaže utvrđivanje rezultata glasanja u tim jedinicama lokalne samouprave.

Samim tim, odlaže se i rok u kojem je Republička izborna komisija dužna da objavi ukupne rezultate izbora.

Naime, Zakonom je propisano da Republička izborna komisija donosi i objavljuje ukupan izveštaj o rezultatima izbora u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja u jedinicama lokalne samouprave.

Imajući u vidu da će se glasanje ponavljati na određenom broju biračkih mesta, o čemu će odluku doneti Republička izborna komisija u skladu sa zakonom, u ovom trenutku se ne može utvrditi vreme u koje će biti utvrđeni i objavljeni ukupni rezultati izbora, kako za narodne poslanike, tako i za predsednika Republike.

(Telegraf.rs)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".