Reporter "Novosti" nalazi se na biračkom mestu u zgradi vrtića "Tesla - nauka za život" na Novom Beogradu, gde je jutros prvi glasao čovek koji ima 91 godinu.

Za poziciju šefa države osam kandidata

Za poziciju šefa države snage će odmeriti osam kandidata i onaj ko osvoji najviše glasova vodiće zemlju u narednih pet godina.

Nova Vlada Srbije, koja bi trebalo da bude formirana nakon što se okonča izborni proces, biće 17. po redu od 1990. godine. Poslednjih pet vlada, od 2012. godine, većinski je činila Srpska napredna stranka, koja je svakog puta za svog koalicionog partnera izabrala Socijalističku partiju Srbije.

Pravo glasa ima 6.501.689 glasača

Kako je utvrdila Republička izborna komisija, pravo glasa na današnjim izborima ima 6.501.689 glasača, koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.255 biračkih mesta, od kojih je 29 u kazneno-popravnim zavodima i 77 u inostranstvu, i to u 34 države.

Oni će birati predsednika Srbije između osam kandidata, koji su žrebom zauzeli sledeća mesta na listiću: Miša Vacić (Srpski patriota), Biljana Stojković (Koalicija "Moramo"), Branka Stamenković (Koalicija "Suverenisti"), Zadravko Ponoš ("Ujedinjeni za pobedu Srbije"), Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici), Aleksandar Vučić ("Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve"), Miloš Jovanović (NADA) i Boško Obradović (Dveri).

Za parlament se bori 2.912 kandidata sa 19 lista

Za 250 mesta u republičkom parlamentu boriće se čak 2.912 kandidata sa 19 lista, na kojima je više od 80 političkih organizacija - partija, pokreta, udruženja građana i platformi.

Na prvih pet mesta na listiću za parlament redosled je sledeći: "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", "Ivica Dačić - Premijer Srbije", Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor, Dr Vojislav Šešelj - SRS, Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije (SSP, NNS, Demokratska stranka DUVM - VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, PSG, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka).

Foto: P. Milošević

 

 

Zatim slede liste "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija NADA"; Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici); "Muftijin amanet-Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić"; "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović"; "Suverenisti - Saša Radulović (ĐB) - Milan Stamatović (ZS) - Dr Jovana Stojković (ŽZS)"; Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović; Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu); SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin; Boris Tadić - "Ajmo ljudi" - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija Srbije - Ujedinjeni pokret zelenih Srbije - Bošnjačka građanska stranka - Stranka Crnogoraca; Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa; Koalicija Albanaca Doline; "Otete bebe Ana Pejić"; Romska partija - Srđan Šajn; Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko-ruski pokret, Srpsko ruska partija "Vukovi", Pokret Grka Srbiza).

Cenzus za parlament tri odsto

Da bi ušle u parlament, izborne liste moraju da pređu cenzus od tri odsto. Procenat neophodnih glasača koji daju poverenje stranci da bi seli u poslaničke klupe smanjen je pre dve godine sa pet na tri odsto.

Kada je reč o manjinskim strankama, kojih na ovim izborima učestvuje osam, za njih važi tzv. prirodni prag, po kojem im je, u slučaju da glasa više od tri i po miliona birača, potrebno oko 15.000 glasova za jedan mandat.

Foto: P. Milošević

 

 

Na ovim izborima građani sa Kosova i Metohije će zbog skandalozne odluke prištinskih vlasti da im se ne dozvoli glasanje u pokrajini, svoje biračko pravo moći da ostvare u četiri opštine na jugu centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Bujanovcu i Tutinu.

Birališta će danas biti otvorena u 7 časova, a zatvaraju se u 20 časova. Izbore će nadgledati i skoro 5.300 domaćih i stranih posmatrača, među kojima su CRTA, OESB, delegacije Evropskog parlamenta i Saveta Evrope...

I kafane glasačka mesta

Osim u objektima javnih službi, školama, vrtićima, mesnim zajednicama, pojedini građani će svoje biračko pravo ostvarivati i na neobičnim mestima za glasanje. U glasačka mesta tako su pretvorene pojedine kafane, poput "Kod Đukića" u Mladenovcu, restorani, kao što je "Romantična noć" u beogradskoj Kaluđerici, ali i lokalni marketi i kuće. Na spisku su i parohijski domovi, ambulante i prostorije Crvenog krsta.

Bitka za dva grada i 12 opština

Stanovnici dva grada i 12 opština u Srbiji danas će, osim za predsedničke i parlamentarne izbore, glasati i na lokalu. Osim u Beogradu i Boru, odbornici će se birati u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Sevojnu, Lučanima, Knjaževcu, Medveđi, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Foto: P. Milošević

 

 

Majdanpek je odbornike birao 2018. godine, kao i Doljevac, Kladovo, Kula i Lučani. Pre isteka mandata, predsednici tih opština podneli su ostavke, uz obrazloženje da će njihove sugrađane manje koštati da "sve izbore završe ove godine". I u Medveđi, Knjaževcu, Sečnju i Bajinoj Bašti glasa se vanredno. U većini ostalih gradova i opština lokalni izbori su održani 2020. godine, tako da im mandat ističe tek 2024.

Izbore nadgleda i 531 stranac

Ukupno 23 strane organizacije, udruženja ili predstavnika stranih država, sa 531 posmatračem nadgledaće današnje izbore u Srbiji.

Tako će svoje posmatrače, pored OEBS, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, između ostalog, imati i Ambasade SAD, Velike Britanije, EU, Belgije, Holandije, Kanade... Dozvolu da nadgleda izbore dobilo je 27 američkih diplomata, devet britanskih, po troje iz Ambasada Belgije, Holandije i Kanade, četiri posmatrača imaće misija EU u Beogradu. Centralna izborna komisija Rusije imaće dva posmatrača, Civilna komora Rusije šest, a Parlamentarna skupština ODKB - osam.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".