Stopa inflacije prošli mesec u Austriji iznosila je prema proceni  Državnog zavoda za statistiku “Statistik Austria” čak 6,9 posto. To je najviša inflacijska stopa u posljednjih 40 godina. Tačnije od novembra 1981. godine, stoji u današnjem izveštaju glavnog direktora "Statistik Austrije" Tobiasa Tomasa.

Reč je o privremenom brzom rezultatu procene, a konačni, detaljni rezultat, uključujući indeks cena potrošnje  za mesec mart 2022, biće objavljen 21. aprila.

Stopa inflacije u februaru ove godine iznosila je 5,9 posto, a u martu je u mesec dana dodatno porasla za 0,9 postotnih bodova. Nakon objave informacije o 6,8 postotnoj inflaciji za prošli mesec, mnogi se u ovoj alpskoj zemlji pitaju što se to događa s malom i još uvijek relativno bogatom Austrijom u kojoj je godinama i decenijama inflacija bila relativno mala i podnošljiva.

Kako izveštavaju tamošnji mediji, glavni razlog su znatno više cene energije, što statističari zovu “baznim učinkom”.

- Novi porast cenegoriva i energije dodatno su potpalili inflaciju - pojasnio je Tomas.

Nafta, gas i električna energija poskupeli su u celom svetu, pa tako i u Austriji koja muku muči kako se izvući iz čak 80-postotne ovisnosti o ruskom plinu.

Koronakriza i rat u Ukrajini očito su i Austriju “bacili na  kolena”. Ono što je takođe veliki problem i posledica ruske invazije i rata u Ukrajini jeste da cene potrošnje nezaustavljivo rastu, što deluje na rast inflacije.

U martu je, u odnosu na februar 2022. godine, indeks cene potrošnje porastao je za 2 posto, procenjuje Statistik Austria. U nastavku daje poređenje cena kojom se u eurozoni meri harmonizirana stopa inflacije. U martu ove godine ona je iznosila, u odnosu na ranije, 6,7 posto, a u poređenju s februarom prvo povišenje cena bilo je 2,3 posto.

(Večernji list)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".