Tela poginulih mirovnjaka prebačena su u Gomu, glavni grad provincije Severni Kivu, odakle će najverovatnije biti transportovana u prestonicu Kinšasu. Organi UN na terenu izvršili su uviđaj, ali zasada nema zvaničnih vesti o uzroku pada letelice.

Nezvanične informacije, međutim, govore u prilog tezi da je helikopter najverovatnije oboren raketom, na samom istoku zemlje. Istražni organi ne isključuju ni mogućnost da se helikopter sam srušio.

Zamenik portparola misije UN u Kongu Ndeje Kadi Lo potvrdila je juče osnovanost sumnje da je helikopter oboren "svetlećim predmetom", najverovatnije raketom.

- Čini se da je pad letelice imao "spoljni" uzrok, ali je svakako preuranjeno isključiti nesrećni slučaj. Mogućnost da je helikopter napadnut raketom takođe je u fokusu istražitelja, a pravi razlog pada letelice trebalo bi da bude bliže razjašnjen po završteku istrage - rekla je Kadi Lo.

Helikopter UN iz sastava mirovne misije MINUSCO u trenutku pada bio je na zadatku osmatranja regije Rutšuru, gde su dan ranije zabeležena borbena dejstva. Reč je o graničnom području Konga, Ruande i Ugande - poprište sukoba zvanične vojske Konga i pobunjeničkih snaga "Pokreta 23. mart" (M23). Na pobunjenike je pala prva sumnja da su oborili letelicu UN, a vlasti Konga optužile su vladu Ruande da podržava ove gerilce M23.

Foto: ilustracija V. N.

 

Osim potpukovnika Vojske Srbije u padu helikoptera je poginuo i jedan ruski oficir i šest pripadnika armije Pakistana. Oni su bili angažovani u mirovnoj misiji UN, sa zadatkom da prate situaciju u Kongu, koja je već godinama nestabilna i ispunjena čestim sukobima i incidentima.

Pokojni potpukovnik Dejan Stanojević obavljao je dužnost štabnog oficira u komandi Misije, a bio je jedini predstavnik Vojske Srbije među plavim šlemovima u Kongu. U ovu zemlju doputovao je prošle godine, a u Srbiju je trebalo da se vrati za šest meseci. Vojska Srbije je u ovoj afričkoj zemlji imala i medicinski tim za evakuaciju vazdušnim putem, ali ova misija je okončana 2018. godine.

Vojska Srbije u mirovnim misijama pod mandatom UN i Evropske unije trenutno ima oko 280 oficira, podoficira i vojnika. Naši "plavi šlemovi" najbrojniji su u Libanu (177 pripadnika, pešadijska četa i zaštitni vod), kao i u Centralnoafričkoj Republici (78 pripadnika, osoblje vojne bolnice).

(Novosti)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".