On je priveden tokom jučerašnjeg dana, nakon što je popodne iz Brisela otputovao u grad Algero na Sardiniji, kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi "Adifolk" i sastao se sa regionalnim šefom Sardinije i tamošnjim ombudsmanom, prenosi agencija Rojters.

- Kada je stigao na aerodrom Algero, zaustavila ga je italijanska granična policija. Apelacioni sud u Sasariju je nadležan da odluči hoće li ga pustiti ili izručiti - navodi se u saopštenju Pudždemonove kancelarije.

Foto: Tanjug/AP

 

 

NJegov advokat Gonzalo Boje potvrdio je pritvor u jednom tvitu, navodeći da je Pudždemon sproveden na osnovu evropskog naloga za hapšenje od 14. oktobra 2019. godine, koji je, prema njegovim rečima - uz osudu Evropskog suda pravde, suspendovan.

Pudždemon je bio predmet evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, a koja traži njegovo izručenje zbog uloge u sazivanju referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Španija je za pobunu optužila Pudždemona, bivšeg katalonskog regionalnog čelnika, tvrdeći da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godina koji su španski sudovi ocenili nezakonitim.

U martu je Evropski parlament oduzeo Pudždemonu imunitet koji je uživao kao član tog parlamenta od 2019. godine.

Pudždemon je 30. oktobra pobegao u Belgiju, gde je zajedno sa svojim saradnicima stekao politički azil.

Ko je Karles Pudždemon?

Karles Pudždemon, na počecima svoje profesionalne karijere bavio se novinarstvom, a pisao je za nekoliko lokalnih novina.

U novinarskoj karijeri je brzo napredovao i bio direktor Katalonske novinske agencije, a zatim i nedeljnika Katalonija tudej, prenele su agencije.

Kao dugogodišnji simpatizer, a zatim i kao član partije Convergence and Union (CiU), politički karijeru je započeo na mestu parlamentarca 2006. godine.

Već 2011. godine izabran je za gradonačelnika Girone, gde je i živeo četiri godine, da bi zatim bio izabran na mesto predsednika Asocijacije opština za nezavisnost.

Za predsednika Katalonije izabran je 10. januara 2016. godine.

Pudždemon potiče iz stare i tradiciji okrenute katalonske porodice. Rođen je u familiji sa osmoro muške dece.

Nakon završenog školovanja posvetio se novinarstvu sa posebnim akcentom na izveštavanje iz Katalonije.

Od 1988. godine sakuplja sve evropske reference o Kataloniji kako bi izradio publikaciju koja će se baviti njenom istorijom i kulturom.

Oženjen je rumunskom novinarkom Marcelom Topor sa kojom ima dve ćerke.