Prema izveštaju Direkcije za borbu protiv mafije u Italiji, u drugoj polovini 2020. godine je smanjen broj gangsterskih obračuna, ali zahvaljujući ''preduzetničkoj sposobnosti i ogromnom kapitalu kojim raspolažu'' porastao je uticaj i infiltracija u ekonomiji.

Organizovani kriminal nije više ograničen samo na jug Italije, prodire i širi se na celoj nacionalnoj teritoriji, a filijale širi i po svetu.

Globalno najraširenija je Ndrangeta, lider rasturanja kokaina, povezana sa Južnom Amerikom, političarima i preduzetnicima.

Kriminalne organizacije su 2020. godine još više prodrle i raširile se u ekonomskom i socijalnom životu društva, a to olakšava korupcija u Italiji. Čak 46 opština je raspustilo lokalne vlade zbog infiltracije kriminalnih organizacija.

Famozna ''Koza Nostra'' ima uporište na Siciliji i pored ''tradicionalnih'' lihvarenja, rasturanja droge i kockarskih igara, prodire u javnu zonu kroz poljoprivredu i obnovljivu energiju.

''Kamoristički'' klanovi Kampanje se šire, a pojavljuju se i novi ''bejbi gengovi'', kriminalne grupe maloletnika kojima nije stran ekstremni urbani gangsterizam.

Pored ''domaćeg'' kriminala, Italija ima problem i sa ''uvezenim''. Nigerijski klanovi kontrolišu prostituciju i trgovinu ljudima. Albanski kriminalci kontrolišu rasturanje droge ''na malo'', dok rumunski gangsteri koncentrišu delatnost na trgovinu ljudima za rad u poljoprivredi i prostituciji.

Velika novina je i ''Bitkoin'' i ''Monera'', kripto-valute koje je nemoguće kontrolisati. Mafijaške organizacije prate globalne trendove i prihvataju mogućnosti globalizovanog sveta. Zalazak u kripto-valute je omogućio da se tokovi novca neometano prenose, bez kontrole koja je moguća za tradicionalno bankarstvo.