Parastos stradalima je u manastiru Gračanica služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije. Petković je, nakon parastora, položio ruže na spomeniku nevinim žrtvama "Mišing" ispred Doma kulture u Gračanici.


On je, zatim, sa čelnicima Srpske liste, političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa KiM, predstavnicima udruženja kidnapovanih i nestalih prisustvovao i Akademiji "Na zaborav nemamo pravo", povodom 18. godine martovskog pogroma.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

 


Petković je istakao da 17. mart 2004. godine predstavlja zločin bez kazne i stradanje srpskog naroda na početku 21. veka u srcu Evrope.

"Taj 17. mart predstavlja i našu Golgotu, ali i naše Vaskrsenje, ali čini mi se da je upravo i sve ostalo tako na Kosovu i Metohiji - i Golgota i Vaskrsenje", rekao je Petković.

On je istakao da je taj dan u potpunosti razotkrio pravu prirodu ideologije zla prema srpskom narodu, na Kosovu i Metohiji.

"To ide mnogo dalje i od uobičajenih zahteva albanskih ektremista u pravcu potpuno etnički čistog prostora Kosova i Metohije očišćenog od Srba, ali ne samo Srba, već i potrebe da se zatre svaki trag srpskog postojanja ovde na prostoru KiM", rekao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

On je poručio da 17. mart nikada više ne sme da se ponovi, već moramo da ga obeležavamo i da ga se sećamo, jer ideologiju zla nikada više ne smemo da dopustimo, zato što ona ruši sve pred sobom. Takođe, istakao je da su nam mir i stabilnost preko potrebni i da nam je suživot i razgovor sa Albancima preko potreban, jer je sudbina odredila da zajedno živimo na ovim prostorima.

Podsetimo, 17. marta je sa prostora Kosova i Metohije proterano 4.012 Srba, a etnički je očišćeno više gradova i sela. Spaljeno je 935 srpskih domova i uništeno 35 naših crkava, manastira i konaka. Tom prilikom je oštećena crkva Bogorodice LJeviške i manastir Devič. Ubijeno je 19 osoba.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".