Grad je izdvojio deset miliona dinara, a tim povodom zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao je sugrađane da se prijave za subvencije za kupovinu bicikala.

Ovo je jedna od mera za smanjenje zagađenosti vazduha predviđenih Akcionim planom kvaliteta vazduha u Beogradu. Javni poziv će pružiti podršku građanima za kupovinu bicikli kao ekološki prihvatljivog transporta pod sloganom ''Kupuješ bajk? Uštedi 5.000''.

Konkurs je objavljen na sajtu udruženja www.bicikl.info, a zahtevi će se podnositi elektronski.

Svako fizičko lice sa ličnom kartom i prebivalištem na administrativnoj teritoriji Beograda ima pravo učešća i samo jedno lice iz porodičnog domaćinstva može dobiti sredstva po ovom Javnom pozivu.

Na sajtu kupujesbajs.rs se građani mogu prijaviti od 22. septembra do 24. septembra. Najviše 1800 lica može dobiti novčanu pomoć za kupovinu novih bicikli, a ukoliko građani dobiju broj, potrebno je da do 30. spetembra na mejl kupujesbajk@gmail.com pošalju fotokopiju očitane lične karte i potpisan obrazac izjave o članovima domaćinstva sa sajta.

Konačna rang lista se objavljuje 4. oktobra, a rok za prigovore je 3 dana od objavljivanja, to jest zaključno sa 7. oktobrom.

Kupljeni bicikl mora biti nov, kupljen od domaćih proizvođača, a ne može biti električni. Spisak proizvođača će biti dostupan na sajtu bicikl.info.