On kaže da antiruske sankcije neće postići svoje ciljeve i da će uticati samo na Zapad, i ne veruje u njihovu efikasnost protiv Moskve.

Saks nije bilo ko i dobro zna o čemu priča. Bio je savetnik ruske vlade 1990-ih i stručnjak je za zemlje u razvoju. Zato su nemački mediji svakako želeli da čuju njegovo mišljenje, posebno uticaj uvedenih zapadnih sankcija na Rusiju, odnosno njenu sposobnost da im se odupre.

- Predviđam drugačiji razvoj događaja: značajne negativne posledice po ekonomiju ostatka sveta, osim za Rusiju“, rekao je Saks.

Ekonomista je sankcije nazvao tipičnim oruđem američke spoljne politike. Međutim, uprkos učestaloj primeni, restriktivne mere retko deluju, istakao je američki stručnjak, navodeći sankcije Iranu, Severnoj Koreji i Venecueli, koje su „bedno propale”.

- Tamo nismo menjali režime, a sada želimo da bacimo na kolena mnogo veću državu. Rusija je ogromna država, koja takođe raspolaže sa 1.600 nuklearnih bojevih glava. Baciti Rusiju na kolena je jednostavno nerealno, nemoguća ideja. Ne znam šta je u glavama ljudi koji su ga osmislili, rekao je američki stručnjak u intervjuu za Špigl i dodao da bi Rusija „lako preživela „posledice uvedenih sankcija“.

- Današnji izveštaj o inflaciji podseća da su budžeti Amerikanaca stisnuti višim cenama, a porodice počinju da osećaju posledice Putinovog poskupljenja. Ovog meseca rast cena benzina i energenata dao je veliki doprinos inflaciji, dok su tržišta reagovala na Putinove agresivne poteze“, rekao je Bajden čije je reči objavio medijski servis Bele kuće.

Predsednik SAD DŽo Bajden je rekao da Rusija plaća veću cenu.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".