Zelenski je diplomirao pravo na Kijevskom nacionalnom ekonomskom univerzitetu, ali se nakon toga odlučio da njegova profesionalna karijera ide u pravcu - komičara i glumca. Naime, on je od svoje rane mladosti gajio ljubav prema komičarskim nastupima, pa njegovo preusmerenje ka tim profesijama ne predstavlja preveliko iznenađenje.

On je u kasnijem periodu života postao suosnivač televizijske produkcijske kuće "Kvartal 95", inače nazvane po njegovom komičarskom timu.

Trenutni ukrajinski predsednik, pre početka bavljenja politikom, glumio je u nekoliko filmova i serija.

FOTO: Arhiva

 

 

Najzapaženiju ulogu Zelenski je odigrao u seriji, prema kojoj je i nazvao svoju partiju, "Sluga naroda". Emitovanje ovog političko-satiričnog ostvarenja bilo je u periodu od 2015. do 2019. godine, a on je u njemu glumio profesora istorije Vasilija Petroviča Golobrotka koji će u daljem toku serije krenuti da obavlja funkciju koju Zelenski danas vrši - predsednika Ukrajine.

Na jedan satirični način prikazuju se problemi u Ukrajine i njegovog društva, a tema je suočavanje nekadašnjeg skromnog profesora, koji je postao predsednik, sa brojnim nepravednostima u ukrajinskom društvu.

Goloborotko, kako bi se izborio sa tim, odlučuje se na drastične promene u državnoj administraciji - smanjivanje zaposlenih za 90 odsto, kao i njihovih plata, te i premeštanje u jednu zgradu kako bi se sprečio saobraćajni kolaps u centru grada.

Pomenuta serija u velikoj meri skrenula je pažnju javnosti, te je na taj način dosta doprinela angažovanju politici u stvarnom životu, pa i kasnijem uspehu Zelenskog na tom polju.

 

 

Predsednik Ukrajine oprobao se i u ulozi jednog od najvećih svetskih vojskovođa - Napoleona. Radnja filma "Rževski protiv Napoleona", bazirana je na sukobu između Francuske i Rusije, a zanimljivost predstavlja činjenica da je Zelenski, i u stvarnom i u umetničkom životu, bio sukobljen sa Rusima.

Korisnici Internet Movie Database (IMDBa), svetski poznate baze podataka kinematografije, ocenili su ovaj film, neverovatno niskom ocenom, sa svega 2.7 od maksimalnih 10.

 

 

Jednu od poslednjih "epizoda" Zelenskog u glumačkom svetu, pre početka političke karijere", bila je u "Ja. Ti. On. Ona", gde je takođe bio i direktor filma.

On tumači lika Maksima Tačenka, muškarca koji se zajedno sa svojom suprugom Janom, nakon 10 godina braka, zbog slabljenja meuđusobnih emocija i krize odnosa, odlučuje na razvod. 

 

 

Zaplet ove ljubavne komedije kreće kada sud dodeli bračnom paru mesec dana "probnog perioda" pre donošenja presude, te u tom vremenu glavni likovi upadaju u niz smešnih, ekstremnih situacija koje će im pomoći da shvate važne stvari i preispitaju sopstvene živote.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".