Vladimir Belić (24) prevoznik iz Čačka sa još trojicom kolega iz Srbije već gotovo nedelju dana ne uspeva da izađe iz Ukrajine i domogne Srbije. Nalaze se na granici sa Poljskom, prelazu Jagodin. Pod velikim su pritiskom, u konstantnom strahu i strepnji da li će izvući žive glave.

- Situacija je jeziva -  kaže Vladimir za "Novosti". -  U kamionima smo non-stop, a osim naših, zadržano je i nekoliko desetina beloruskih, ruskih vozila. Uniformisani, naoružani ukrajinski vojnici, ili carinici, nisam siguran nas nepestano pretresaju, ispituju ako izađemo iz kamiona i na neki minut, a na naša pitanja šta nameravaju sa nama i do kad, ćute. Govore nam da nas drže, jer ćemo se ako nas puste pridružiti ruskim vojnicima i ubijati ukrajinsku decu. Drže nas doslovno kao taoce. Govorili su da je problem roba koju vozimo, ali nije ni to problem, jer smo im rekli da uzmu i kamione i robu, samo da nas puste. Mi prevozimo robu, to je naš posao, strašno je ovo što nam se dešava.

Kako kaže, kolega iz Ukrajine im je dostavio vodu i hranu, pa su za neko vreme sigurni, ali da je psihički pritisak preveliki.

- Vrlo je napeto i mnogo nam znači podrška Privredne komore Srbije, sa kojima samo na vezi 24 časa - kaže naš sagovornik. -  Sa druge strane, ne osećamo nikakvu podršku naše ambasade u Ukrajini. U ovom momentu ne vidim nikakav izlaz i kako ćemo se izvući odavde.

Osim još trojice prevoznika na granici sa Poljskom, dvojica su u još dramatičnijoj situaciji na granici sa Belorusijom, izbačeni iz svojih kamiona, bez hrane, vode i doslovno pušteni da spavaju napolju. Sa desetinom prevoznika iz Rusije, Belorusije, Makedonije... na 20 kilometara od Kijeva nalazi se još jedan naš vozač. Za razliku od kolega na granicama, on je siguran, situacija je tu stabilna, ali šanse da se pre završetka rata vrati kući, najamnje. ne može ni nazad u Rusiju ni prema Kijevu gde se, kako nam je rekao, neprestano puca.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".