- Dokazali smo svoju snagu, dokazali smo da smo u najmanju ruku isti kao vi. Dokažite da ste sa nama, dokažite da nas ne puštate, dokažite da ste zaista Evropljani - rekao je Zelenski obraćajući se Evropskom parlamentu.

Zelenski je dodao da će bez Evropske unije Ukrajina "biti usamljena", a sa njom će EU "sigurno biti jača".

- Borimo se i da budemo ravnopravni članovi Evrope. Smatram da danas svima pokazujemo da jesmo. Sa nama će Evropska unija sigurno biti jača, bez vas će Ukrajina biti usamljena - istakao je ukrajinski lider u video-poruci.

Blokirani gradovi u Ukrajini

Ukrajinski predsednik dodao je da su svi veći gradovi Ukrajine blokirani.

- Sada su svi veći gradovi naše zemlje blokirani - rekao je Zelenski.

Zelenski je, u kontekstu tekuće operacije Rusije za denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, pozvao svetsku zajednicu da proglasi Rusiju za terorističku zemlju zbog njenih dejstava.

- Pozivamo sve zemlje sveta da odmah i efikasno odreaguju na taktiku agresora i proglase Rusiju za terorističku zemlju. Zahtevamo punu odgovornost terorista pred međunarodnim sudovima - istakao je Zelenski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine", da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za "krvave zločine nad civilima" u Donbasu.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

(Sputnjik)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".