Kao što se vidi na naslovnoj strani, koštao je jedan dinar, a prvi broj je ukrasio strip Volta Diznija "Miki, hrabri krojač".

Osim toga, tu se našla i priča Edgara Alana Poa "Zlatni jelenak", stripovi Paja Patak, Bojažljivi Ćira, Rista Sportista, DŽim iz džungle, Baš Čelik, priča o potapanju broda tokom Drugog svetskog rata, tekst o "plastičnim šalama", novom ludilu koje je zahvatilo Ameriku, a već tada su ustanovljene stalne rubrike "Verovali ili ne" i "Jeste li već čuli da..."

Foto: digitalna.nb.rs printskrin

 

 

Na poslednjoj strani "baškario" se mornar Popaj.

Politikin Zabavnik je srpski časopis koji uživa kultni status u pop kulturi Srbije i bivše Jugoslavije. Prvi broj izašao je na današnji dan 1939. godine. U početku je štampan u obliku dnevnih novina, a izlazio je dvaput nedeljno, utorkom i petkom. Trenutno izlazi jednom nedeljno, petkom. Otprilike trećinu časopisa čine stripovi, dok druge dve sadrže članke o nauci, umetnosti, prirodi, istoriji, muzici, interesantnim događajima iz života, i često su pisani u zabavnom duhu.

Foto: digitalna.nb.rs printskrin

 

 

Bio je poznat po redovnoj produkciji vrhunskog stripa, i domaćeg i stranog. Prestao je da izlazi 1941. a obnovljen je 1952. Poput lista "Politika" uz njega su odrasle brojne generacije srpske omladine.

Slogan časopisa je "Za sve od 7 do 107". U 2006. godini proglašen je srpskim „superbrendom“.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".