U Srbiji gotovo da nema balkona kog ne krase muškatle.  Muškatle nisu zahtevne za negu, unikatne su, nisu skupe i imaju cvetove nežnih i lepih boja. Ova biljka voli svetla i topla mesta.  Zbog svega toga, ovaj cvet iz Južne Afrike, izbor je mnogih na ovim prostorima.

Iako su lake za održavanje, morate ih pripremiti za proleće koje dolazi.

Stručnjaci kažu da je optimalna temperatura za gajenje muškatli od 10 do 27 stepeni.  NJih je potrebno zalivati redovno, ali ne i previše jer preterano zalivanje može izazvati truljenje korena. Truljenje korena može izazvati i preterana vlažnost, tako da i nivo vlažnosti u vazduhu ne sme biti mnogo povišen. U kasnijim popodnevnim časovima, ukoliko vreme nije mnogo hladno, možete ih poprskati odstojalom vodom.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Lekovite Biljke

 

 

Kako ih pripremiti za proleće koje dolazi?


Na samom početku proleća potrebno je orezati i zaliti muškatle, a poželjno ih je i presaditi. Od prihrane poželjno je koristiti đubrivo za muškatle ili đubrivo za cvetnice. Tokom vegetacije jednom do dva puta nedeljno koristite prihranu. Listovi ove biljke imaju dlačice, pa se ne smeju prihranjivati prskanjem preko listova.

Dok traje zima potrebno je da stalno sklanjate osušene listove. Vodite računa, sve dok ih ne iznesete na terasu, nemojte ih držati u toplim i preterano mračnim prostorijama. Posledice boravka u ovakvim prostorijama može biti stvaranje tankih bledih izdanaka i iscrpljivanje biljke.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".