Gotovo svi stražari su muškarci "samci" koji žive u zajedničkoj prostoriji naslonjenoj uz kapije Vatikana. Komandanti kao oženjeni muškarci žive sa porodicama u odvojenom smeštaju. Svi članovi su državljani Švajcarske.

Novi projekat Švajcarske države i Vatikana (od 50 miliona švajcarskih franaka) predviđa izgradnju nove kasarne do 2026. godine u kojoj će biti izgrađene prostorije za jednokrevetne sobe sa zasebnim kupatilima, izvestile su švajcarske novine SonntagsZeitung.

- Od početka nam je bilo važno da nova zgrada obezbedi prostor za boravak žena - rekao je Žan Pjer Rot,  rukovoditelj fondacije koja nadgleda projekat.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Uvođenje ženskih regruta zahtevalo bi papino odobrenje. Predsednik Fondacije Papinske švajcarske garde, koja finansijski podržava stražu, rekao je da bi to pomoglo u pronalaženju novih regruta za korpus od 135 ljudi, koji treba da zaposli oko 30-35 godišnje kako bi broj ostao stabilan.

- Čim se ženama stražarima dozvoli, potencijal za zapošljavanje stražara će se povećati - rekla je za novine predsednica fondacije Ruth Metzler-Arnold.

Portparol Vatikana koji je putovao sa papom u Mađarsku i Slovačku rekao je da nije upoznat sa izveštajem, a izvor bezbednosti na papinskom avionu odgovorio je samo kratko "Videćemo" na pitanje da li će švajcarska garda planira uvođenje ženskih stražara.