Šolc je, u obraćanju gradanima, istakao da je Rusija danas eklatantno prekršila međunarodno pravo, da donosi patnju svojim susedima, krši suverenitet i granice Ukrajine, i ugrožava živote svom bratskom narodu u Ukrajini.

- Time Rusija dovodi u pitanje mirovni poredak na našem kontinentu. Ovo je Putinov rat. Putin je svojim ratom napravio veliku grešku - podvukao je on.

Šolc je kazao da je ukrajinskom predsedniku iskazao punu solidarnost Nemačke.

Kazao je da je sazvao Savet za nacionalnu bezbednost kako bi odlučili o daljem delovanju i pozvao sve nemačke državljane da napuste Ukrajinu zbog svoje bezbednosti.

Kazao je i da je predsednicu Bundestaga zamolio za zakazivanje vanredne sednice u nedelju, na kojoj će se obratiti poslanicima o situaciji u Ukrajini.

Šolc je najavio i da će se danas posle podne, kao predsedavajući G7, založiti za jedinstvenu snažnu reakciju najsnažnijih demokratija sveta.

Nemačka je, dodaje, u tesnoj saradnji sa svojim partnerima u NATO i EU i sa njima će odlučiti o daljim tvrdim sankcijama.

- Cilj sankcija je da ruskom rukovodstvu stavimo jasno do znanja da će platiti veliku cenu - poručio je kancelar Nemačke.

Šolc je NATO partnrima poručio da razume njihove strahove i zabrinutost, i najavio da će Nemačka ispuniti svoju obavezu pružanja pomoći.

Takođe je preneo da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom predložio da se održi sastanak NATO na nivou šefova država i vlada.

Na današnjem vanrednom Samitu EU u Briselu, rekao je da će se razgovarati o daljim sankcijama.

- Situacia je veoma ozbiljna. Putina pozivam da vojni napad odmah zaustavi, da zaustavi krvoproliće i povuče u potpunost svoje trupe iz Ukrajine - zaključio je Šolc.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".