- Zar Ukrajina ne zaslužuje iskren odgovor? To se tiče i NATO. Ako postoje zemlje unutar Alijanse koje nas ne žele, ili nas niko ne želi, onda recite iskreno. Lepo je to što su vrata uvek otvorena, ali su nam potrebni iskreni odgovori, rekao je.

Predsednik Ukrajine je dodao da će inicirati samit u narednim nedeljama uz učešće Ukrajine, Nemačke i Turske radi rešavanja bezbednosnih pitanja u Evropi kao i da će pokrenuti pregovore između učesnika Budimpeštanskog memoranduma (Ukrajina, Rusija, SAD i Britanija) o garancijama bezbednosti.

Foto: Profimedia

 

Zelenski je takođe postavio uslov za učesnike Budimpeštanskog memoranduma.

- Pokrećem konsultacije u okviru Budimpeštanskog memoranduma. Ministru spoljnih poslova je naloženo da ih sazove. Ako se one ponovo ne održe ili, kao rezultat toga, ne postoje bezbednosne garancije za našu zemlju, Ukrajina će imati svako pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše i da će sve paketne odluke iz 1994. biti dovedene u pitanje.

Paket odluka iz 1994. pretpostavlja, između ostalog, nenuklearni status Ukrajine.

Budimpeštanski memorandum odnosi se na tri identična sporazuma potpisana na konferenciji OEBS -a u Budimpešti 5. decembra 1994. godine. Memorandum su prvobitno potpisale tri nuklearne sile: Ruska Federacija , Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države . Kina i Francuska.

Kao rezultat toga, između 1994. i 1996. godine, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina su se odrekle svog nuklearnog oružja. Do tada, Ukrajina je imala treću po veličini zalihu nuklearnog oružja na svetu, nad kojim je  imala fizičku, ali ne i operativnu kontrolu. Rusija je sama kontrolisala šifre potrebne za funkcionisanje nuklearnog oružja preko elektronskih veza za dozvoljenu akciju pod ruskom kontrolom i ruskog sistema komande i kontrole. 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".