- Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 mm - prenosi Donjecka novinska agencija.

Kako je naveo predstavnik LNR, - oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno.

Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 mm, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska.

Predstavništvo LNR je dodalo da teritorija republike u sredu nije granatirana.

Kasnije je načelnik uprave Narodne milicije LNR Jan Leščenko izjavio da se situacija na kontakt liniji u Donbasu značajno pogoršala u poslednja 24 časa.

- U protekla 24 sata situacija na kontakt liniji značajno se pogoršala. Neprijatelj, po direktnom naređenju kijevskog vojno-političkog rukovodstva, pokušava da eskalira sukob... Pozivamo međunarodne posmatrače da zabeleže agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića u Donbasu- rekao je Leščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

Međutim, ukrajinska vlada negira ove optužbe.

- Uprkos činejnici da su naše pozicije gađane zabranjenim oružjem, uključujući artiteljiriju kalibra 122 mm, ukrajinske trupe nisu otvorile vatru kao odgovor - rekao je portparol operacije ukrajinskih zajedničkih snaga za Rojters.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".