Prema priči istorija majoneza seže duboko u prošlost, tačnije 1756. godinu, zahvaljući maršalu Rišeljeu.

Foto: Pixabay

 

Kada je osvojio tvrđavu Por Maon na ostrvu Minorki nastanio se u glavnom gradu Mahon. NJegov kuvar nije imao drva da naloži vatru i napravi svom gospodaru topao umak i tu počinje priča. Pukim slučajem kuvaru je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.

Maršalu se tako dopao ovaj umak da ga je odmah po povratku u Pariz doneo na dvor Luja XV i dao mu ime majonez prema gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Nakon toga je recept usavršavan do ovog kakav danas poznajemo.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".